Запоріжці можуть зробити бустерну дозу вакцини проти COVID-19

11.01.2022 08:00

В Україні дозволена бустерна доза вакцини проти коронавірусної хвороби для всіх вакцинованих осіб віком від 18 років. Оптимальний термін ревакцинації – від 6 до 9 місяців після завершення первинного курсу вакцинації незалежно від того, якою вакциною щепилася людина.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, введення бустерної дози вакцини проти COVID-19 вже продемонструвало свою безпечність. Вона посилює імунну відповідь та ефективність проти різних варіантів коронавірусу SARS-CoV-2.

Для бустерної дози перевагу надають мРНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендовано вводити бустерну дозу вакциною Pfizer.

За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Люди з ослабленим імунітетом, яким зараз вводять додаткову дозу вакцини від COVID-19, теж зможуть отримати бустерну дозу через 3 місяці після додаткової (оптимальний термін введення від 3 до 6 місяців).

Якщо з часу завершення повного курсу вакцинації від COVID-19 вже минуло пів року, бустерну дозу можна отримати в будь-якому пункті чи центрі вакцинації.

Після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб з дати її введення. Згенерувати його можна буде в «Дії» орієнтовно наприкінці січня 2022 року. Це міжнародний ковід-сертифікат, який діє у різних країнах світу, та містить інформацію про те, що людина отримала вже три дози вакцини. До того часу буде чинним сертифікат за попередню повну вакцинацію.

Як повідомляє департамент охорони здоров’я міської ради, в Запоріжжі отримати бустерну дозу можна в усіх Центрах масової вакцинації. З адресами та графіком їх роботи можна ознайомитися за посиланням.