Грип та його профілактика в період пандемії COVID-19

22.02.2022 15:00

Інфекційне захворювання, спричине коронавірусною інфекцією (COVID-19), залишається актуальним, і тому важливо розрізняти симптоми даного захворювання та грипу.

Обидві хвороби є респіраторними захворюваннями, але між цими двома вірусами та тим, як вони поширюються, є важливі відмінності. Це важливо з точки зору того, які медико-санітарні заходи можуть бути вжиті для реагування на кожний вірус.

По-перше, COVID-19 та віруси грипу мають подібну картину захворювання. Тобто вони обидва викликають респіраторне захворювання з широким спектром варіантів хвороби – від безсимптомного або легкого до тяжкого захворювання та смерті.

По-друге, обидва віруси передаються при контакті та повітряно-краплинним шляхом. Тому важливі медико-санітарні заходи для запобігання інфекції є однаковими, наприклад: гігієна рук та дотримання дихального етикету (кашляти в лікоть або паперову хустку і негайно викидати).

Важливою відмінністю між цими двома вірусами є швидкість передачі.

Грип має коротший середній інкубаційний період (час від зараження до появи симптомів) і коротший серійний інтервал (час між послідовними випадками), ніж у вірусу COVID-19. Крім того, передача в перші 3-5 днів хвороби або потенційно передсимптомна передача – передача вірусу до появи симптомів – є основною причиною передачі грипу.

На теперішній час спостерігається стрімке поширення нового штаму COVID-19 «Омікрон». За попередніми результатами наукових досліджень, «Омікрон» частіше призводить до інфікування в домашніх осередках у порівнянні зі штамом «Дельта» та має менший інкубаційний період.

У більшості випадків зустрічається нежить, головний біль, втома, чхання та біль у горлі.

У разі зараження штамом «Дельта», разом із вказаними вище симптомами, також спостерігається кашель, хриплий голос, озноб чи тремтіння, лихоманка, втрата/спотворення нюху та/або смаку тощо.

Незважаючи на те, що симптоми «Омікрону» здаються схожими на застуду, новий штам також може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки. Через стрімке поширення «Омікрону» у небезпеці перебувають ті, хто не пройшов принаймні базового курсу вакцинації проти COVID-19.

Департамент охорони здоров’я міської ради наголошує, що при появі будь-яких симптомів ГРВІ у першу чергу варто звернутись до свого сімейного лікаря, не займатися самолікуванням та за направленням лікаря пройти тестування на COVID-19.

До результатів тестування та під час видимих симптомів варто не відвідувати місць скупчення людей та дотримуватись режиму самоізоляції.

Нагадуємо, що вберегтися від захворювання на гостру коронавірусну хворобу COVID-19 можна, дотримуючись наступних порад:

  • вакцинація проти COVID-19.
  • вакцинація від COVID-19;
  • правильне використання масок;
  • дотримання дистанції;
  • регулярне миття рук.

Запоріжцям нагадують, що вакцинація убезпечить від важкого перебігу хвороби, госпіталізації чи смерті від COVID-19.