У Запоріжжі 5-я дитяча лікарня отримала унікальний реанімобіль для транспортування новонароджених

18.12.2017 13:22

Єдиний в області реанімобіль для транспортування новонароджених придбали для міської дитячої багатопрофільної лікарні №5. Автомобіль оснащений новітньою апаратурою, яка забезпечує при транспортуванні безперервний моніторинг важливих параметрів життєдіяльності дитячого організму, а також дозволить знизити ризики розвитку ускладнень від тривалого впливу фізичних факторів (стан дорожнього покриття, прискорення, гальмування, вібрація).

Сучасний реанімобіль для транспортування новонароджених з пологових будинків у відділення анестезіології та інтенсивної терапії з'явився в 5-ї дитячої міської багатопрофільної лікарні. Придбано автомобіль, обладнаний новітньою медичною апаратурою, в рамках спільного проекту міської влади і комбінату «Запоріжсталь». Комбінат виділив 2,5 млн. грн. на придбання реанімобіля, призначеного для транспортування та моніторингу стану пацієнтів на догоспітальному рівні. Міська рада направила 1,5 млн. грн. на оснащення реанімобіля апаратом штучної вентиляції легенів, транспортним кювезом, пристроєм контролю кисню, пульсоксиметром та іншою апаратурою.

- У цьому році 5-я дитяча міська лікарня отримала істотну підтримку від міського бюджету і від соціально-відповідального бізнесу. Більше 15 млн. грн. було виділено на оновлення матеріально-технічної бази медичного закладу. Своєрідним «подарунком під ялинку» стало придбання ультрасучасного реанімобіля для транспортування новонароджених. Це спільний проект з комбінатом «Запоріжсталь». Такий автомобіль дозволить вчасно доставити новонародженого в реанімацію, а в разі необхідності транспортувати його в спеціалізовані лікувально-профілактичні заклади вищого рівня по території України, - розповів заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Як розповіла завідувачка відділенням анестезіології та інтенсивної терапії Ірина Денисенко, до цього часу новонароджених в критичному стані перевозили реанімобілем ГАЗ 32214, 2000 року випуску, який вичерпав свої ресурси і не відповідає новітнім вимогам надання екстреної медичної допомоги.

- Новий реанімобіль укомплектований всім необхідним для транспортування новонароджених в критичному стані. Тут є транспортний кювез, в якому підтримується оптимальна температура, апарат для штучної вентиляції легенів, кардіомонітор, пульсоксиметр, дозатор для введення інфузійних розчинів, кардіограф, і навіть є пристрій для підігріву розчинів, що дуже важливо при транспортуванні дітей в зимовий час, - зазначила Ірина Денисенко.

Відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених 5-ї дитячої міської лікарні - єдине в Запоріжжі, в якому надається екстрена медична допомога новонародженим дітям, в т.ч. з різними важкими вадами розвитку, недоношеним з критично низькою масою тіла при народженні (від 500 г), і дітям, які потребують екстреної медичної, хірургічної допомоги. При відділенні функціонує виїзна консультативна бригада інтенсивної терапії для допомоги новонародженим в пологових будинках. В середньому щорічно бригада обслуговує до 380 викликів на транспортування тяжкохворих дітей, з яких 48-54% новонароджених першої доби життя. Транспортування таких новонароджених вимагає сучасного медичного обладнання із забезпеченням відповідних норм температурного і вологісного режиму, можливості респіраторної підтримки дихання на етапі транспортування тощо. Новий реанімобіль не тільки дозволить забезпечити безпечне транспортування, але і дозволить врятувати життя маленьким запоріжцям.