Запоріжці можуть отримати ліки за оновленою державною програмою

01.02.2023 19:50

Так, за урядовою програмою «Доступні ліки» збільшено кількість препаратів, які можуть отримати пацієнти. Зокрема, додали ліки проти хронічних обструктивних захворювань легень. Отримати ліки можна в аптеці за електронним чи паперовим рецептом, як і раніше безплатно або з невеликою доплатою.

За словами лікарів, найбільше запоріжці потребують препаратів для лікування серцево-судинних захворювань та цукрового діабету другого типу. Рецепти для їх отримання виписують найчастіше.

Під час воєнного стану лікар може виписати як електронний рецепт, що діятиме три місяці, так і паперовий – на місяць. Наразі за програмою «Доступні ліки» можна отримати препарати, зокрема, для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового й нецукрового діабету, епілепсії й розладів поведінки та психіки.

- Зараз в переліку у нас 462 лікарські засоби, які може отримати пацієнт. На даний час розширили ліки, які відносяться до бронхіальної астми і ХОЗЛ. Ще з’явилися у нас не монопрепарати, а комбіновані - наприклад, «Фальматерол», - розповіла сімейна лікарка Центру первинної медико-санітарної допомоги №5 Наталія Левошко.

Отримати препарати за програмою «Доступні ліки» можна в аптеках, де є відповідна наліпка. Деякі препарати безкоштовні, за інші доведеться трохи доплатити. Фармацевти зазначають, останнє стосується імпортних препаратів.

- Бронхіальна астма, гіпертонія, діабет, і нещодавно додали ще у цей список протиепілептичні препарати. Більшу частину препаратів оплачує держава, але є імпортні товари, де незначну частину треба буде все ж сплатити пацієнту. Це може бути від 5 до 130 гривень, залежно від препарату, - проінформувала фармацевтка Маргарита Верещака.

Аби отримати доступні ліки у разі хронічних обструктивних захворювань легень потрібно звернутися до сімейного лікаря. Для переселенців мати декларацію з лікарем не обов'язково.