Що варто знати запоріжцям про е-рецепти

21.02.2023 11:35

Електронний рецепт поширюється на всі зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпуску за рецептом лікаря. При цьому перелік рецептурних ліків не розширюється. Всі ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, можна буде отримати зокрема й за електронним рецептом.

Як повідомляє МОЗ України, паперові рецепти також продовжують діяти. Е-рецепт буде впроваджуватися поступово. За відсутності світла чи зв'язку в медичному закладі лікар, як і раніше, зможе виписати рецепт на спеціальному паперовому бланку.

Електронний рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Водночас пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я – це проста процедура, яку може швидко здійснити будь-який лікар.

Виписати е-рецепт зможуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або ж лікар-ФОП. У разі тривалого лікування хронічних захворювань або ж за потреби продовжити лікування чи профілактику повторний електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати, звернувшись до свого сімейного лікаря дистанційно. Для цього в системі попередньо обов'язково має бути зафіксоване перше призначення від вашого лікуючого лікаря.

Крім того, пацієнт зможете погасити електронний рецепт частково. Тобто придбати меншу кількість ліків, аніж призначив лікар. Так людина зможе одноразово погасити рецепт на мінімальну кількість препарату (наприклад, блістер чи ампулу). При цьому повторно отримувати рецепт для відпуску залишку ліків не потрібно.

У разі, якщо людина не має мобільного телефону, лікар надрукує спеціальну інформаційну пам’ятку з деталями призначення, номером та кодом для погашення рецепта в аптеці.

Що стосується сільської місцевості, де обмежений доступ до медичних послуг, то там пацієнти зможуть придбати рецептурні ліки за паперовим рецептом від фельдшера.

Разом з тим на період дії воєнного стану буде діяти виняток на придбання рецептурних ліків без рецепта лікаря в межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення активних воєнних (бойових) дій.

Військові адміністрації, підрозділи Збройних Сил, а також залучені волонтерські та благодійні організації можуть закуповувати рецептурні ліки оптово безпосередньо у дистриб'юторів для потреб воєнного часу без рецепта.