Запоріжців закликають вакцинуватись від коронавірусу

23.02.2023 17:10

Ситуація із захворюваністю на коронавірус під постійним контролем медиків. Впродовж тижня COVID-19 діагностували у 84 містян. Рівень захворюваності значно знизився, разом з тим лікарі закликають запоріжців убезпечити своє здоров’я від хвороби та зробити щеплення.

На сьогодні в Україні затверджена змішана система вакцинації. Це пришвидшує формування імунітету та спрощує процес проведення щеплень. Наприклад, тим, хто вакцинувався «Коронаваком», не обов’язково робити бустерні дози ним же. Імунізуватись можна будь-якою іншою вакциною, яка наявна у лікарні.

Якщо у людини немає протипоказань і вона досі не зробила бустерне щеплення, лікарі закликають зробити це якомога швидше, бо коронавірус нікуди не зник.

- За останній тиждень у Запоріжжі зафіксовано 84 випадки захворюваності на коронавірусну хворобу, 17 людей було госпіталізовано, на жаль, 3 людини померло. Тому на сьогодні єдиним методом ефективного захисту є вакцинація. Якщо було зроблено 2 вакцини, то треба робити бустерну дозу через 6-9 місяців від повного курсу вакцинації. Якщо пройшло вже 3 місяці від бустерної дози, то робимо 4 дозу. Це потрібно для посилення імунної відповіді, - зазначила директорка ЦПМСД №1 Світлана Шкалікова.

На сьогодні наявна також вакцина для дитячого населення. Зробити щеплення можна дитині з 5 років на базі пунктів щеплення в кожному центрі первинної допомоги.

Нагадаємо, пункти вакцинації діють на базі центрів первинної медико-санітарної допомоги та працюють з понеділка по п’ятницю. Ознайомитися з їх переліком можна на офіційному сайті Запорізької міськради за посиланням. Зробити щеплення можна незалежно від місця проживання чи реєстрації, переселенців вакцинують поза чергою.