У Запоріжжі минулого року відкрито міський центр нефрології та діалізу

02.01.2018 13:00

За інформацією департаменту охорони здоров’я міської ради, головною подією у Запоріжжі для галузі минулого року стало відкриття міського центру нефрології та діалізу. Для його створення була обрана КУ «Центральна лікарня Орджонікідзевського району» (натепер – «Запорізька міська клінічна лікарня №10»). Вибір був зроблений враховуючи гарну транспортну розв’язку, доступність з усіх районів міста Запоріжжя, наявність реанімаційного відділення та можливість розташування діалізного відділення на 1-му поверсі.

Влітку минулого року, після завершення будівельно-монтажних робіт, в центрі встановлені нові апарати для гемодіалізу та гемодіафільтрації і сучасна система водопідготовки виробництва Німеччини, а також немедичне обладнання, необхідне для роботи центру.

Максимальна потужність відділення діалізу складає 100 сеансів гемодіалізу на добу при роботі 25 апаратів у 4 зміни, це близько 31,3 тисячі процедур на рік. Кількість пацієнтів, що зможе лікуватися в центрі, складе 150 осіб при 3-змінній роботі та 200- при 4-змінній.

Перших пацієнтів центр прийняв 21 липня 2017 року. Сьогодні відділення діалізу надає допомогу у вигляді програмного гемодіалізу 110 пацієнтам з термінальною стадією ниркової недостатності та 10 пацієнтам – методом амбулаторного перитонеального діалізу. Таким чином, чергу та терміни очікування лікування методом гемодіалізу у Запоріжжі значно скорочено.