У Запоріжжі підбито підсумки масштабного онкообстеження працівників промислових підприємств

11.01.2018 12:25

Протягом трьох місяців онкологи запорізької клініки «Анабель» спільно з фахівцями Запорізького обласного онкодиспансера безкоштовно обстежували робітників, виїжджаючи на великі промислові підприємства Запоріжжя.

Акція безкоштовної діагностики родимок проводилася за підтримки Запорізької міськради з метою раннього виявлення раку шкіри. Проведено обстеження понад 1500 робітників і службовців таких підприємств: «Запоріжелектротранс», «Укрграфіт», ЗТМК, ЗЕРЗ, ЗМКБ "Прогрес", ЗТЗ, «Іскра», «Дніпроспецсталь», ЗДІА.

Головний онколог Запорізької області Анатолій Мєщанінов зазначив, що використання унікального дерматоскопа Molemax (Австрія) дозволило виявити рак на ранній стадії у 19 робітників. У двох з них виявлена злоякісна пухлина - меланома. Всі вони були направлені на лікування в обласний онкодиспансер. 67 осіб з небезпечними (диспластичними) невусами поставлені на облік онкологами клініки «Анабель».

В цілому онкогенна ситуація на обстежених підприємствах, на думку Анатолія Мєщанінова, є задовільною. Наступного року, в рамках міжнародної програми «Євромеланома», запорізькі онкологи планують безкоштовно обстежити учасників АТО і представників інших пільгових категорій населення Запоріжжя.