Медична реформа в дії

12.09.2023 10:35

В Україні триває реформа медичної галузі. Зокрема, у її рамках Запорізька міська лікарня № 4 отримала додаткові кошти та можливість для подальшого розвитку. Нині впроваджується наступний етап реформи - інфраструктурний.

Реформа в галузі охорони здоров’я в Україні стартувала у 2018 році. Тоді ж до її заходів доєдналася міська лікарня № 4, що в Заводському районі. Медзаклад розвивається і є фінансово спроможним. Завдяки реформуванню тут мають змогу покращувати умови праці персоналу та перебування пацієнтів.

- Від початку реформи, як ми почали працювати за контрактом і за договором з Національною службою здоров'я України, міська лікарня № 4, стала отримувати набагато більше грошей. Цих коштів вистачає, у нас немає проблем ні з заробітною платнею, ні з медикаментами, - розповідає директорка міської лікарні № 4 Інна Бочарникова.

Наступний етап реформи - інфраструктурний, тобто поділ медзакладів на три типи: загальний, кластерний і надкластерний. Нововведення передбачено постановою Кабміну від 28 лютого поточного року. Четверта лікарня також готується до реформи. Цей медзаклад планують приєднати до кластерної лікарні, яка так само спеціалізується на паліативній допомозі та реабілітації. Це дасть змогу зберегти робочі місця медичних працівників, а пацієнти зможуть отримати весь спектр медичних послуг на базі однієї лікарні.

Головний профіль четвертої лікарні – реабілітація. Відповідне відділення розраховане на 30 ліжко-місць. Тут пацієнти мають змогу безоплатно пройти різні види реабілітації. Для цього у відділенні є всі умови - 35 сучасних тренажерів, 5 залів лікувальної фізкультури і два зали ерготерапії.

- Відділення приймає хворих, які потребують реабілітації. Ми беремо хворих після перенесеного інсульту, після травм головного та спинного мозку, після уражень опорно-рухового апарату, як дітей, так і дорослих. У відділенні працюють фізичні терапевти, ерготерапевти, психологи, рефлексотерапевти, лікарі масажисти. Хворі можуть отримати електропроцедури, - говорить завідувачка відділення медичної та реабілітаційної медицини міської лікарні № 4 Ірина Корендович.

У медзакладі кілька років тому зробили капітальний ремонт жіночої консультації та закупили сучасне медичне обладнання. У планах - відремонтувати другий поверх у стаціонарі, де вестимуть прийом вузькі спеціалісти. Впровадження чергового етапу медичної реформи жодним чином не вплине на пацієнтів, запевняють лікарі. В подальшому при приєднанні до кластерної лікарні для жєителів Заводського району нічого не зміниться, вони, як і раніше будуть отримувати якісну амбулаторну поліклінічну допомогу.