Запоріжцям нагадали, як уникнути укусів собак

20.11.2023 09:05

Фахівці підкреслюють, що пес не розуміє, що кусатися — це погано. Часто собаки кусають, коли вони налякані або намагаються захиститися.

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в рамках реалізації підходу «Єдине здоров’я» за результатами конференції щодо сказу в Україні «Співпрацюй, навчайся, ліквідуй!», яка організована ВООЗ у співпраці з Держпродспоживслужбою, МОЗ, Центром громадського здоров’я МОЗ (ЦГЗ) та у партнерстві з Продовольчою та сільськогосподарською організацією (FAO) і Всесвітньою організацією охорони здоров’я тварин (WOAH) за фінансової підтримки Уряду Німеччини, з метою підвищення обізнаності громадян щодо небезпечності сказу для тварин та людей розробили інформаційні матеріали. В них зазначається, що профілактика укусів собаки, краще за лікування.

Щоб уникнути укусів собак, слід розуміти:

  • що відчувають собаки;
  • як безпечно наближатися до собак;
  • коли безпечно і небезпечно наближатися до собак або взаємодіяти з ними.

Ознаки небезпеки: напружене тіло, хвіст «трубою», притиснуті до голови вуха, задкування, гарчання, клацання зубами, зосереджений прямий погляд, настовбурчена шерсть.

Слід пам'ятати:

  • Не треба тікати від собаки, кричати та панікувати, дивитися собаці в очі. Натомість необхідно тримати руки обабіч тулупа та не рухатися.
  • Тримайся подалі від незнайомих собак. Це стосується і собак, які перебувають на ланцюгу або за парканом.
  • Ніколи не дражни собак, не переслідуй їх і не жбурляй у них нічим.
  • Не займай собак, які їдять, сплять або годують цуценят.
  • Тримайся подалі від тварин, які поводяться дивно.

Нагадаємо, вірус сказу вражає лише ссавців і найчастіше зустрічається у собак. Вірус міститься в слині інфікованих тварин і може потрапляти в організм здорових тварин і людей унаслідок укусу або облизування подряпин чи ран хворою твариною. За відсутності лікування сказ може призвести до смерті.

Сказу можна запобігти лише шляхом вакцинації. У разі появи симптомів вилікувати його буде неможливо.

Детальніше про сказ та правила поводження із собаками можна дізнатися в прикріплених матеріалах.