Програма «Доступні ліки» у Запоріжжі: нововведення та реалізація в 2018 році

14.03.2018 15:45

У Запоріжжі триває реалізація урядової програми «Доступні ліки». У 2018 році був розширений перелік доступних препаратів, які можна отримати безкоштовно або з доплатою.

Урядова програма «Доступні ліки» стартувала в Запоріжжі в квітні 2017 року. Програма передбачає повну або часткову компенсацію вартості лікарських препаратів для населення із захворюваннями серцево-судинної системи, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми. На забезпечення пацієнтів препаратами з державного бюджету в минулому році було виділено 14,7 млн. грн. У цьому році сума субвенції за програмою становить 17,3 млн. грн.

- Минулого року програмою «Доступні ліки» скористалося понад 200 тис. запоріжців. Якщо говорити про нововведення 2018 року, то в цьому році розширився список виробників лікарських препаратів, а також був збільшений перелік діючих речовин для кожної групи захворювань. Крім того, в Запоріжжі збільшилася кількість аптек - учасниць програми, - розповіла директор департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

Скористатися програмою можуть пацієнти, які мають захворювання серцево-судинної системи, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми. Щоб отримати ліки, які включені в програму, необхідно звернутися до сімейного лікаря і взяти правильно виписаний рецепт з характерною червоною печаткою, де вказана діюча речовина, а не комерційна назва препарату. Термін дії рецепта - 30 днів. В аптеці, яка бере участь в програмі, лікарські препарати зі списку можна отримати безкоштовно або з невеликою доплатою. З повним реєстром препаратів, які відпускаються безкоштовно, і за які необхідно доплатити, можна ознайомитися на сайті Міністерства охорони здоров'я України.

Як зазначила Вікторія Ушакова, за два місяці 2018 року було виписано більш 30 тис. рецептів. Мережа аптек, які беруть участь в програмі, в Запоріжжі представлена дуже широко - 48 аптечних пунктів. Кожна з аптек-учасниць має спеціальну розпізнавальну наклейку. Аптеки продовжують пропонувати свої послуги для участі в програмі.