У Запоріжжі розповіли про перспективи розвитку галузі охорони здоров'я у 2018 році

30.03.2018 13:43

У прес-центрі Агентства регіональних ініціатив Запоріжжя відбулася зустріч журналістів із представниками медичної галузі міста. Директор департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова розповіла про пріоритети в розвитку охорони здоров'я, обрані міською владою на 2018 рік.

Цього року на розвиток медичної галузі в міському бюджеті передбачено понад 1 мільярд гривень. 608 млн гривень - медична субвенція.
Першочергова увага міської влади і департаменту охорони здоров'я направлено на розвиток і зміцнення кадрової, матеріально-технічної бази, а також підвищення якості медичної допомоги населенню.

- Ні для кого не секрет, що фінансування галузі охорони здоров'я завжди було недостатнім. І зараз в умовах недостатнього фінансування при більш раціональному підході і виділення першочергових завдань ми намагаємося продовжувати розвиток наших медичних установ, покращувати якість медичних послуг, забезпечувати медичними препаратами, - розповіла Вікторія Ушакова.

У місті функціонують 2 основні міські програми з підтримки охорони здоров'я. А саме - програма «Охорона здоров'я» та одна з перших в Україні програма розвитку первинної медико-санітарної допомоги.

За останні 2 роки за рахунок коштів з міського бюджету необхідним обладнанням забезпечені в повному обсязі сімейні лікарі, укомплектовані робочі місця, значно поповнився парк санітарного транспорту. Також Запоріжжя в числі небагатьох міст України, де лікарі та медсестри отримують надбавки до заробітної плати за обсяг і якість медичних послуг. Це дозволяє запобігти відтоку кадрів, зберегти фахівців на місцях.

Якщо говорити про розвиток інших медичних установ, то основний акцент при недостатньому фінансуванні зроблений на зміцненні матеріально-технічної бази. В першу чергу, це оновлення медичного обладнання, в тому числі, придбання сучасного діагностичного обладнання та оснащення реанімаційних.

За останні 2 роки діагностичну базу поповнили сучасними рентген-апаратами, ультразвуковими апаратами експерт-класу, комп'ютерним томографом.

В рамках міської програми у 2018 році підтримка в лікуванні буде надана малозабезпеченим громадянам. Пенсіонери з діагнозом катаракта можуть скористатися лікуванням за бюджетні гроші. Цього року передбачена не тільки покупка штучного кришталика, а й операційне забезпечення. Також буде працювати програма по забезпеченню ендопротезів суглоба.

Вже протягом кількох років медична допомога в дитячих реанімаціях виконується повністю за бюджетні гроші.

Пацієнти з діагнозом діабет другого типу забезпечуються цукрознижувальними препаратами.
Триває також фінансування з бюджету міста двох міських травматологічних пунктів при лікарні екстреної медичної допомоги та на базі 9-й міської лікарні. Протягом двох років травматологічні пункти цих закладів забезпечені всіма необхідними медичними матеріалами. Таким чином, пацієнт повністю позбавлений від фінансового навантаження.

Крім того, в цьому році продовжується реалізація двох державних медичних програм. Одна з них - «Доступні ліки». Активно проводиться діагностика і лікування людей із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим діабетом другого типу, проводиться виписка рецептів по цій програмі. Більше 2 тис. пацієнтів Запоріжжя скористалися безкоштовними ліками.

У пріоритеті у міської влади - підтримка материнства і дитинства. Частина міського фінансування спрямована на укомплектування сучасним діагностичним обладнанням пологових будинків, дитячих відділень.

У подальших планах - продовжувати розвивати медичні установи відповідно до визначених пріоритетів.

Відзначимо, в Запоріжжі функціонує 34 медичних установи - 8 центрів первинної медико-санітарної допомоги, 7 стоматологічних поліклінік, 4 пологових будинки, 10 стаціонарних установ, з них 2 дитячі лікарні.