Фахівці пояснили запоріжцям тонкощі медичної реформи

30.03.2018 15:45

В Агентстві регіональних ініціатив відбувся круглий стіл, присвячений актуальним питанням розвитку системи охорони здоров'я. Торкнулися і питання підписання декларацій з сімейними лікарями.

Представники міської системи охорони здоров'я розповіли, яким чином відбуватиметься реформа первинної ланки. За словами директора департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради Вікторії Ушакової, на сьогодні первинна ланка фінансується за рахунок субвенції з державного бюджету і коштів міського бюджету. Субвенція йде в основному на заробітну плату працівників, хоча повністю її не покриває. Відповідно до реформи - «гроші ходять за пацієнтом». Тобто зарплата медичних працівників первинної ланки буде залежати від кількості пацієнтів, а не від ставки.

Спочатку, згідно з реформою, планувалося виділяти по 370 гривень на рік на кожного пацієнта. Зараз мова йде про впровадження коефіцієнтів, так як вже прогнозується, що даних коштів буде недостатньо.

В цьому році Запоріжжя, як і інші міста України, отримали державну субвенцію на утримання центрів первинної медико-санітарної допомоги на перше півріччя. Таким чином, перше півріччя вони будуть працювати і фінансуватися так само, як і в попередні роки.

У новій реформі передбачається перехід на інший рівень фінансування - це укладення договорів між центрами первинної медико-санітарної допомоги та Національною службою здоров'я. Однак Національна служба здоров'я ще не створена. Система, передбачена реформою, запрацює, коли служба буде сформована і укладе договір з усіма центрами.

З 2 квітня кожен житель Запоріжжя може підписати декларацію з лікарем, якого вибрав. Для цього потрібно звернутися до відповідного центру первинної медико-санітарної допомоги. Однак фахівці радять - не варто створювати ажіотаж.

- Хочу трохи заспокоїти громадян. Справа в тому, що, якщо з другого квітня починається можливість вибору сімейного лікаря, це не означає, що всі повинні другого квітня побігти і терміново заповнювати декларацію. Зараз ведеться підготовча робота - до другого півріччя. Поки не вирішилося питання з подальшим фінансуванням, перехід на фінансування «гроші йдуть за пацієнтом» передбачений з 2019 року. Зараз потрібно спокійно, зважено продумати кожному, до кого б із сімейних лікарів він хотів би довірити своє здоров'я і здоров'я своєї родини, - зазначила Вікторія Ушакова.

Зараз в кожному центрі первинної медико-санітарної допомоги ведеться підготовка до укладення декларацій. Так, щоб укласти документ, центри повинні бути забезпечені комп'ютерним обладнанням в повному обсязі. Йде доукомплектация.
Відзначимо, всі Запорізькі центри зареєстровані в онлайн-системі «Електронне здоров'я», де громадяни можуть знайти інформацію про всі медичні установи. Також працює офіційний сайт департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради http://health.zp.ua/, де можна познайомитися з усіма сімейними лікарями Запоріжжя. Всього в місті їх близько 300 осіб.