Лікарі попереджають про небезпечний сезон активності кліщів

26.04.2018 09:30

Департамент охорони здоров’я міської ради попереджує, що починається сезон активності іксодових кліщів - переноcників збудників кліщового вірусного енцефаліту, хвороби Лайма, лихоманки Західного Нілу, туляремії та інших небезпечних захворювань.

Варто відповідальніше ставитися до відпочинку на природі. Згідно з даними моніторингу Запорізького міського відділу ГУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» в окремих регіонах міста (о. Хортиця, паркова зона в районі Гребного каналу і Дитячої залізниці, лісопаркова зона в районі вулиць Чумаченка та Олімпійської, зона відпочинку Великий Луг і ін.) показники чисельності кліщів перевищують допустимий рівень в 10 і більше разів.

Кліщ потрапляє на людину, але не відразу впивається в шкіру, а довго шукає відповідне місце, повзучи знизу вверх. Відпочиваючи на природі, необхідно дотримуватися певних правил і вимог, які спрямовані на безпеку відпочиваючих:

- одяг повинен бути бажано світлих тонів, максимально закривати відкриті ділянки тіла;

- низ брюк потрібно заправляти в шкарпетки;

- обов'язкова наявність головного убору;

- через кожну годину бажано оглядати один одного, щоб вчасно зняти кліщів з одягу;

- місця для привалів, нічного сну на природі необхідно звільняти від сухої трави, гілок в радіусі не менше 25-30м;

- користуватися ефективними репелентами від кліщів («ОФФ-крем», «ОФФ-ферозоль», диметилтолуамід-ДЕТА та ін.);

- зтрушування одягу не позбавляє від кліщів, тому після прогулянок, відпочинку на природі слід змінити одяг, в тому числі і нижню білизну, уважно оглянути і вручну зняти кліщів;

- при використанні репелентів не забувати їх змивати;

- уважно оглядати після прогулянок себе та домашніх тварин.

Щоб видалити кліща, який присмоктався, необхідно пінцетом обережно захопити його біля основи хоботка, якомога ближче до тіла, розхитуючими рухами витягти його. Ранку обробити перекисом водню, а потім спиртовим розчином йоду. Не можна різко висмикувати або роздавлювати кліща. Якщо вам не вдалося видалити кліща самостійно, або його частина залишилася під шкірою, необхідно звернутися до травмпунктів, які працюють цілодобово на базі КУ «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги м. Запоріжжя» та КУ «Запорізька міська багатопрофільна клінічна лікарня № 9». Бажано зберегти кліща і доставити його в Запорізький міський відділ ГУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» (вул. Миру/Рекордна 1Б/25) для точного визначення виду і небезпеки, яку він представляє.

Іноді після того, як кліща видалили, виникає свербіж, біль, колоподібні червоні плями близько укушеного місця, підвищується температура тіла, спостерігається головний, м'язовий біль - це прояви хвороби Лайма. У цьому випадку необхідно звернутися до кабінету інфекційних захворювань (КІЗ) за місцем проживання або в Запорізьку обласну клінічну інфекційну лікарню.

Станом на 25.04.2018 р. у місті Запоріжжі зареєстровано 56 випадків укусів кліщами. З них 15 осіб звернулись до Запорізького міського відділу ГУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» та 41 - до лікувальних закладів м. Запоріжжя.