12 травня - Всесвітній день медичних сестер

11.05.2018 11:00

День медичної сестри відзначається з 1971 року, з моменту об’єднання сестер милосердя з 141 країни в професійну громадську організацію - міжнародну раду медичних сестер, яка висвітлює проблеми сестринських справ у всьому світі, сприяючи їх вирішенню.

Історія виникнення професії медичної сестри бере початок з глибокої давнини і пов'язана з такими рисами характеру, як співчуття, турбота, любов до ближнього. Однак честь створення самостійної професії медичної сестри належить основоположниці сучасної сестринської справи Флоренс Найтінгейл (1820-1910), яка організувала під час Кримської війни службу сестер милосердя. Всесвітній день медичних сестер за рішенням Міжнародної організації Червоного хреста став професійним святом саме в день її народження - 12 травня.

Сьогодні медичні сестри складають найчисленнішу категорію працівників охорони здоров'я, оскільки в лікарській практиці велика частка медичних послуг надається виключно сестринським персоналом.

У закладах охорони здоров'я міста Запоріжжя працює 3965 медичних сестер.

З часу здобуття Україною незалежності та суверенітету зроблені певні кроки в піднесенні престижу професії та освіти медичної сестри, як найбільш потрібної та масової в практичній охороні здоров'я. Запровадження ступеневої безперервної вищої медсестринської освіти підносить її на один рівень з лікарською.

В Україні сьогодні працює більше 300 тисяч медсестер. 17 з них отримали почесні нагороди Міжнародного Червоного Хреста. Також в Україні функціонує Асоціація медичних сестер України — добровільна організація, створена в травні 1997 року задля підвищення престижу професії медичної сестри та захисту прав молодших медпрацівників.

З нагоди професійного свята – Міжнародного дня медичної сестри - прийміть щирі вітання та безмежну вдячність за ваші чуйні серця, за врятовані життя, за повернуте здоров’я мешканців нашого міста.

Зі святом вас! Щастя вам і добра!