Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

14.05.2018 10:55

Перший Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією пройшов 14-го травня 2005 року. З 2006 року Всесвітня Ліга Гіпертонії (World Hypertension League) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно проводить Всесвітній день боротьби з гіпертонією.

На підтримку ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я проводяться заходи щодо інформованості населення про ускладнення артеріальної гіпертензії, поширення інформації про можливість попередження розвитку гіпертонії.

Артеріальна гіпертензія на сьогоднішній день є найчастішою причиною високої захворюваності та смертності в усьому світі. Доведено взаємозв'язок між рівнем артеріального тиску і серцево-судинними захворюваннями, які нерідко призводять до тяжких наслідків. Вперше взаємозв'язок між рівнем артеріального тиску, захворюваністю і смертністю від серцево-судинних захворювань був науково обгрунтований у 1960-х роках.

Більше 1,5 млрд осіб у світі хворіють на гіпертонію, проте майже 45 % хворих не знають, що у них підвищений тиск. В Україні зареєстровано понад 12 мільйонів осіб, хворих на артеріальну гіпертензію, з яких систематично отримують лікування лише 14 відсотків, приймають лікарські препарати періодично - 35 відсотків. Щорічно цю хворобу виявляють у 1 мільйона українців. Кожен третій мешканець міста страждає від гіпертонії. Підвищений артеріальний тиск або артеріальна гіпертонія - грізний фактор розвитку інфаркту міокарда та ішемічного інсульту.

Сучасні методи діагностики і лікування гіпертонії дозволяють успішно контролювати стан пацієнтів з артеріальною гіпертензією і попереджати тяжкі ускладнення - втрату зору, аритмію, серцеву недостатність, інфаркт міокарду, інсульт. Фахівці закладів охорони здоров’я міста - кардіологи, терапевти - нададуть вам кваліфіковану допомогу і консультації щодо нормалізації артеріального тиску.

Департамент охорони здоров'я міської ради нагадує, що пройти профілактичне обстеження можна в лікувальних закладах за місцем проживання.