Медики попереджають про небезпеку від укусів гадюк

14.05.2018 13:00

Під час відпочинку на природі, збирання грибів, праці на присадибній ділянці в наших краях можна наштовхнутися на єдину в Україні отруйну змію - гадюку. Водяться у нас три види гадюк: гадюка Нікольського, степова гадюка і гадюка звичайна.

На гадюку можна ненароком наступити на дорозі, куди вони виповзають з гущавини. Самі гадюки, як правило, не нападають першими на людей і при зустрічі намагаються швидко відповзти, але якщо на змію наступити, вона може вкусити, захищаючи себе.

Найагресивніше гадюки поводяться навесні і в перші літні місяці. Гадюки отруйні одразу після народження. Укуси гадюк не завжди приводять до отруєння. Приблизно у чверті випадків вони не виділяють отруту при нападі.

Захистити себе від укусу змії можна, дотримуючись елементарних правил поведінки в потенційно небезпечних місцях:

- у зонах, де можуть бути змії, носіть закрите високе взуття, будьте уважними в густій траві, зарослих ямах;

- якщо ви побачили змію, не рухайтеся, поки вона не проповзе; не чіпайте, не переслідуйте і не дозволяйте дітям підходити до неї;

- якщо змія прийняла загрозливу позу, неквапливо відступіть назад без різких рухів; не розвертайтеся до змії спиною; якщо маєте палицю, тримайте її перед собою у напрямку до змії; не тікайте стрімголов, бо можете наступити на іншу, не помічену до цього;

- вчасно знищуйте гризунів у своїх будинках, господарських будівлях, присадибних ділянках, оскільки змії полюють на мишей і щурів;

- у нічний час користуйтеся ліхтарем, оскільки деякі змії проявляють особливу активність у теплі літні ночі; не влаштовуйтеся на нічліг біля дерев з дуплами, біля прогнилих пеньків, печер, сміттєвих куп.

Коли гадюка все ж вкусила, слід відразу звернутися по лікарську допомогу. По дорозі до медичної установи дуже важливо зберігати укушену частину тіла в нерухомому стані. Кінцівку можна зафіксувати за допомогою звичайної косинки, палиць. Бажано на пошкоджене місце накласти вологу прохолодну пов'язку. Для нормалізації водно-сольового балансу і виведення отрути з організму давайте потерпілогому багато міцного чаю, бульйону або води.

Департамент охорони здоров’я міської ради попереджає про необхідність якнайшвидше доставити жертву укусу гадюки до найближчої медичної установи.