17 травня - День пульмонолога

17.05.2018 12:25

Своє професійне свято сьогодні відзначають пульмонологи - медики, які лікують захворювання дихальних шляхів, тісно співпрацюють з лікарями інтенсивної терапії та реаніматології, торакальними хірургами. Досить часто ці напрямки називають одним терміном - «грудна медицина», та відносять до нього все, що стосується захворювань органів грудної клітини та їх лікування.

Кожен день через наші легені проходить близько 10 тисяч літрів повітря, при цьому ми в середньому робимо 20-25 тисяч вдихів та видихів. Легені спортсменів містять, як правило, більший об’єм повітря, ніж легені нетренованої людини. Легені отримали таку назву тому що це єдиний орган, який тримається на поверхні води, якщо його туди помістити. Дихальна система забезпечує організм киснем, і будь-яке порушення в її роботі тягне за собою погіршення фізичного стану людини. Тому так важливо стежити за станом своїх легенів і звертатися вчасно до лікаря за допомогою.

Причини виникнення хвороб дихальних шляхів і легенів можуть бути як внутрішніми, генетичними, так і зовнішніми - спосіб життя, вид роботи, вплив навколишнього середовища.

У зв'язку з тривалим впливом негативних факторів навколишнього середовища лікарі реєструють так звані «соматичні синдроми екологічної агресії». Вони формуються в результаті накопичувального ефекту від того, що організм перестає опиратися в достатній мірі факторам ризику підвищеної радіації, високій загазованості та іншим.

Синдроми ускладнюють перебіг захворювань, їх діагностику, уповільнюють одужання людини. У зв'язку з цим терапевти і пульмонологи наголошують на необхідності вдосконалення існуючих методів діагностики захворювань дихальних шляхів і їх лікування та профілактики.

У місті Запоріжжі пульмонологічні відділення функціонують в КУ «Міська лікарня № 1», КУ «6-а міська клінічна лікарня» та КУ «Запорізька міська багатопрофільна клінічна лікарня № 9». Медичну допомогу населенню надають 13 лікарів-пульмонологів.

Департамент охорони здоров’я міської ради приєднується до численних привітань на адресу лікарів-пульмонологів і бажає благополуччя та наснаги, здоров’я та оптимізму, творчих успіхів та подальших професійних здобутків.

Щастя вам і добра!