Міжнародний День боротьби з гепатитом

18.05.2018 10:10

Щорічні заходи, присвячені Міжнародному Дню боротьби з гепатитом, проводяться 19 травня з 2008 року - саме тоді він був ініційований Світовим Альянсом з проблем гепатиту, що об’єднує понад 200 асоціацій хворих на гепатити у всьому світі. Мета цих заходів - підвищення обізнаності світової громадськості про симптоми, методи діагностики, профілактики та лікування гепатитів, особливо групи В і С, а також привернення уваги урядів і неурядових організацій до необхідності надання підтримки людям, що живуть з гепатитом.

Вірусні гепатити - група дуже розповсюджених небезпечних захворювань, що вражають печінку людини. Захворювання починається поступово, протікає без симптомів і не проявляється тривалий час. Саме гепатит є основною причиною цирозу і раку печінки.

Виділяють вісім типів вірусів гепатиту: A, B, C, D, E, J, F, TT. Вірусний гепатит А та Е – це гострі кишкові інфекції з переважним ураженням печінки. Джерелом зараження є хвора людина в початковому періоді захворювання. Вірус передається через забруднену воду, продукти харчування, брудні руки за умов недотримання гігієнічних норм. Гепатити B і C передаються при порушенні цілісності шкіри, під час пірсингу, татуювання, а також через засоби особистої гігієни (зубна щітка, бритва, ножиці), статевим шляхом, хірургічним шляхом, під час переливання крові та її компонентів, внаслідок використання нестерильних інструментів та виробів медичного призначення.

Щоб уникнути інфікування вірусними гепатитами необхідно використовувати для пиття, миття овочів та фруктів лише кип’ячену воду, ретельно мити руки з милом, використовувати індивідуальні рушники, вживати якісні продукти харчування. Під час отримання медичної допомоги у медичних закладах, косметологічних процедур у салонах необхідно звертати увагу на наявність стерильних одноразових виробів медичного призначення, стерильного інструментарію, дезінфікуючих засобів для обробки рук та стерильних одноразових медичних рукавичок у медичного персоналу. З метою профілактики статевого шляху передачі інфекції слід уникати випадкових статевих контактів, використовувати індивідуальні засоби захисту.

Єдиним ефективним засобом профілактики вірусних гепатитів В є вакцинація, яка проводиться вперше новонародженим в пологових будинках.

За 4 місяці 2018 року в медичних закладах та установах міста Запоріжжя проведено вакцинацію 1369 дітям до року (23,4 % від запланованих на рік) та 1985 дітям в віці старше 1 року (21,5% запланованих на рік). На 01.05.2018 медичні заклади міста вакциною проти гепатиту В забезпечені в достатній кількості.

У Запоріжжі, як і в цілому в Україні, у 2017 році зареєстрована тенденція до зростання показників захворюваності на вірусні гепатити.

В цілому по м.Запоріжжя захворюваність на гострі вірусні гепатити зросла на 25% і скалала 352 випадки проти 282 за аналогічний період минулого року. Захворюваність на вірусний гепатит А зросла і становила 62 випадки проти 2 випадків за аналогічний період минулого року. Захворюваність на гострий вірусний гепатит В знизилась на 33% і становила в 2017 році 22 випадки проти 32 у минулому році. Захворюваність на гострий вірусний гепатит С на рівні минулорічних показників – 4 випадки. Захворюваність на хронічний вірусний гепатит С зросла на 18,6% і склала 236 випадки проти 199 у минулому році. Захворюваність на хронічний вірусний гепатит В знизилась у 2 рази і склала 20 випадків проти 40 у минулому році.

Проблемою вірусних гепатитів в м.Запоріжжя займаються 22 кабінети інфекційних захворювань (15 дорослих та 7 дитячих), де працюють 23 лікаря – інфекціоністи (17 дорослих та 6 дитячих).

Консультування хворих на хронічні вірусні гепатити з можливим призначенням противірусної терапії здійснюється у Гепатологічному центрі обласної інфекційної клінічної лікарні.

Департамент охорони здоров’я міської ради нагадує, що при своєчасній діагностиці та лікуванні гепатиту з цією хворобою можна успішно боротися.

Профілактичні заходи зможуть попередити захворювання на гепатити.