30 травня - Всесвітній день боротьби з астмою і алергією

30.05.2018 15:20

Всесвітній день боротьби з астмою заснований за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я і відзначається спільно з Всесвітнім днем хворого на алергію. Мета проведених в цей день заходів - залучення уваги громадськості до цих важливих проблем.

За даними епідеміологічних досліджень, на даний час більше 40 % населення мають ті чи інші ознаки алергії. Бронхіальна астма та алергія тісно пов’язані між собою. Часто бронхіальна астма є наслідком алергічного захворювання. Згідно з даними ВООЗ, одна третина населення земної кулі страждає від алергії.

Бронхіальна астма характеризується такими клінічними ознаками, як задишка, кашель переважно вночі або вранці, епізодичні хрипи в легенях. Найважливішим принципом лікування є усунення симптомів, профілактика ускладнень, контроль над захворюванням

Алергія з грецької мови означає «реакція на чужорідне». Це підвищена чутливість організму до впливу деяких факторів оточуючого середовища (алергенів), яких налічується понад 20 тисяч, з них є чотири основні види: харчові, біологічні, хімічні, лікарські.

Алергічні захворювання – полінози, кропив’янка, алергічний риніт, дерматит, лікарська та харчова алергія мають тенденцію до зростання. У 2017 році до лікарів-алергологів міста Запоріжжя звернулося 2875 осіб з бронхіальною астмою, 551 – з алергічним ринітом, 446 – з атопічним дерматитом.

Найбільш розповсюдженими алергенами є пилок рослин, продукти харчування, хутро тварин, засоби побутової хімії, домашній пил та інші. В групі ризику найчастіше опиняються діти і молоді люди 20-35 років. Якщо алергією страждає один з батьків, то ймовірність розвитку алергії у дитини складає близько 30 %. За наявністю алергії у обох батьків цей ризик подвоюється, сягаючи 60-75 %. Якщо раніше алергія була природного походження, то наразі збудниками алергії стають штучні речовини. Будь-яка річ або продукт можуть стати причиною дискомфорту алергіка.

В закладах охорони здоров’я м. Запоріжжя допомогу населенню надають 7 лікарів-алергологів, кабінети функціонують на базі КУ «6 міська клінічна лікарня» та КУ «Міська лікарня № 8». Для дітей функціонує стаціонарне відділення на 30 ліжок в КУ «Запорізька міська багатопрофільна дитяча лікарня № 5».

Щоб вберегти себе від хвороби, варто уникати тих продуктів харчування, речовин та тварин, на які виникає алергія. Якщо є алергія на пил і кліщів – робіть щоденне вологе прибирання оселі. Якщо алергія на медичні препарати – завжди майте при собі спеціальну картку, де вказано, на які саме ліки у вас алергія. Пам’ятайте, що стреси також сприяють ослабленню імунної системи, а це означає ризик прояву алергічної реакції. Якщо ви страждаєте на алергію під час цвітіння відмовтеся від прогулянок на природі вранці та вдень, коли дерева і рослини виділяють найбільшу кількість пилку; не виходьте з будівель у спеку та вітряну погоду; вішайте на вікна марлеві сітки, постійно зволожуйте їх водою та частіше міняйте; користуйтеся на вулиці сонцезахисними окулярами; після повернення додому прийміть душ, промийте водою ніс та очі.

Бережіть себе і доброго вам здоров’я!