У Запоріжжі обговорили можливість створення хоспісних відділень у міських лікарнях

01.06.2018 13:05

Сьогодні в Запорізькій міській раді відбулася нарада під головуванням заступника міського голови Анатолія Пустоварова, де розглядалася перспектива створення хоспісного відділення на базі КЗ «10-а міська лікарня».

В обговоренні проблем паліативної допомоги в Запоріжжі взяли участь керівники та представники департаментів охорони здоров'я, комунальної власності та приватизації, управління соціального захисту населення, а також головний лікар нині існуючого хоспісу Володимир Гальчанский.

Директор департаменту охорони здоров'я Вікторія Ушакова зазначила, що в Україні і в Запоріжжі зокрема проблема паліативної допомоги залишається актуальною, і потреба в такому вигляді медичних послуг тільки зростає. Невирішеними на державному рівні залишаються питання прийняття закону про паліативну допомогу та бюджетного фінансування.

- Є два варіанти рішення: створення окремого хоспісу в Запоріжжі або створення хоспісних відділень у лікарнях міста. Оптимальним є друге рішення. Для міста досить 60 ліжок для надання допомоги важким онкологічним та інсультним хворим. Ми можемо на базі двох медустанов - 10-ї та 8-ї міських лікарень - створити спеціалізовані хоспісні відділення. Хоспіс, який існує на території 10-ої міськлікарні, стане її підрозділом, - сказала Вікторія Ушакова.

Головлікар єдиного в Запорізькій області хоспісу Архангела Михаїла Володимир Гальчанский розповів, що хоспіс працює вже 17 років, але в рамках благодійної установи, яка не має постійного фінансування. Важкі хворі та їхні родичі не завжди можуть оплачувати 200 гривень за ліжко-місце на добу. Тому офіційний статус хоспісу значно поліпшить ситуацію.

На нараді також обговорювалися проблеми фінансування, організації спеціального харчування хворих, штатного наповнення паліативних відділень, адже тут повинен працювати спеціально підготовлений медперсонал, та інші нагальні питання.

Підбив підсумки наради заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

- Протягом осені ми проаналізуємо, як працює відділення, врахуємо всі моменти і винесемо на грудневу сесію міськради питання про додаткове фінансування на 2019 рік. Також будемо планувати на 2019 рік відкриття хоспісного відділення в 8-й міській лікарні в Шевченківському районі, - сказав Анатолій Пустоваров.