Всесвітній день без тютюну

31.05.2018 09:00

31 травня - Всесвітній день без тютюну. Перший такий день пройшов в 1988 році з метою звернення уваги людей на ту шкоду, яку завдає людському здоров'ю куріння. Ініціативу щодо проведення заходів та акцій, пов'язаних з відмовою від куріння, проявила Всесвітня організація охорони здоров'я.

Куріння тютюну відноситься до числа найбільш поширених шкідливих звичок в більшості країн світу. У деяких з них число курців на порядок вище, ніж кількість людей, які не курять. Саме тому Всесвітня організація охорони здоров'я розробила заходи для викорінення куріння в XXI столітті. Поява Всесвітнього дня без тютюну – це один із способів досягнення цієї мети.

За даними ВООЗ, щороку через наслідки тютюнокуріння в світі помирає 300 тисяч осіб. За офіційною статистикою в Україні щороку від хвороб пов’язаних з курінням помирає 120 тисяч чоловік. Україна займає друге місце за кількістю викурених цигарок на одного громадянина. На кожного українця припадає понад 2500 сигарет – це майже 7 цигарок щоденно. Мало хто звертає увагу на цю страшну статистику, оскільки шкода від куріння сигарет не проявляється моментально. Тим не менш, курці з великим стажем практично приречені на серйозні проблеми зі здоров'ям, тому головне завдання цього дня – підняти рівень самосвідомості людей, які повинні піклуватися про своє здоров'я.

Курці тютюну не лише частіше хворіють і раніше вмирають, але, в середньому, вони гірше бачать, гірше чують, швидше втрачають зуби і лисіють, у них гірше загоюються рани, їх інтелект з віком погіршується швидше, і в цілому не тільки кількість, але і якість життя курців помітно гірше, ніж у некурящих.

Для багатьох пов'язаних з курінням захворювань існує взаємозв'язок між інтенсивністю і стажем куріння, з одного боку, і ризиком розвитку захворювань, з іншого. При цьому не існує безпечного рівня куріння. Навіть серед тих, хто викурює всього декілька сигарет в день і навіть палить не затягуючись, стан здоров'я помітно гірше, ніж у тих, хто не курить.

Особливу стурбованість викликає уразливість дітей до вторинного диму. Так як легені дітей менші за розміром і їх імунна система менш розвинута, то дія тютюнового диму, перш за все, впливає на органи дихальних шляхів, психічну діяльність та поведінку. Тому заходи по обмеженню куріння в громадських місцях та житлових приміщеннях повинні стати однією з головних цілей охорони здоров'я.

У Всесвітній день без тютюну департамент охорони здоров’я міської ради нагадує про захист здоров'я нинішнього та майбутнього поколінь не тільки від руйнівних наслідків, пов'язаних з тютюнокурінням, але також і від соціальних, екологічних і економічних наслідків споживання тютюну й впливу вторинного тютюнового диму. Цей день повинен стати приводом для кожного курця хоча б на один день відмовитися від сигарет.