Для підприємців запрацювала онлайн-система з оформлення протипожежної ліцензії

08.06.2018 11:30

Відтепер послуга оформлення ліцензії з протипожежної діяльності переведена в електронний варіант. Про це повідомили представники Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державного агентства з питань електронного уряду, проекту USAID/UK Aid «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послуг»/TAPAS і Фонду Східна Європа, які разом працювали над впровадженням цього сервісу.

Раніше оформлення даного виду ліцензії займало у підприємця багато часу. Потрібно було особисто приїхати в головний офіс ДСНС в Києві, зібрати і заповнити пакет документів (6-10 паперів) і в разі помилки при заповненні, виконати всю процедуру заново.

Тепер ліцензію можна отримати за кілька хвилин, не відходячи від комп'ютера. Це вже друга послуга в сфері протипожежної безпеки, яка стала доступна в онлайн режимі. Так, в лютому цього року запрацювала електронна послуга з надання декларації відповідності вимогам пожежної безпеки.

Обидва сервіси доступні на порталі електронних послуг ГСЧС, а також - на оновленому Урядовому порталі в розділі «Електронні послуги».

Завдяки електронній послузі, підприємець може дистанційно подати заяву за допомогою електронного цифрового підпису. Вона автоматично реєструється в системі і подається на розгляд співробітнику ДСНС. Після прийняття рішення про видачу ліцензії відповідний наказ публікується на сайті служби і автоматично заноситься в електронний реєстр ліцензіатів.

Електронний формат послуги мінімізує ймовірність допущення помилок, оскільки містить інтерактивні підказки. На кожному етапі розгляду заяви підприємець отримує повідомлення на свою електронну пошту.

Крім отримання ліцензії з протипожежної діяльності, підприємці можуть розширити, звузити або анулювати наявні ліцензії, а також повідомити про зміни в даних в документах, на підставі яких була отримана ліцензія.

Також на порталі електронних послуг ГСЧС запрацював відкритий електронний реєстр ліцензіатів. Він дозволяє за допомогою коду ЄДРПОУ або ІПН знайти відомості про суб'єкта, який має ліцензію з протипожежної діяльності, і перевірити перелік робіт, на який вона видана.

Варто відзначити, що введення реєстру - важливий крок для забезпечення протипожежного контролю над об'єктами з високим ступенем ризику. Адже при подачі пожежної декларації заявник повинен вказувати дані про компанію, яка проводила відповідні роботи. Введення відкритого реєстру ліцензіатів знижує ймовірність занесення в декларації неправдивих даних. Окрім цього, такий реєстр дозволить ДСНС збирати актуальну статистику по діяльності ліцензіатів і виявляти нечесних гравців на ринку.

- Сподіваємося, що електронні сервіси з пожежної безпеки спонукатимуть організації - як комерційні, так і державні, комунальні - більш відповідально поставитися до дотримання законних вимог. Йдеться про тих, хто подає декларацію відповідності своїх об'єктів нормам протипожежної безпеки, і тих, хто професійно займається протипожежною діяльністю. Адже, як ми знаємо, ця проблема сьогодні є надзвичайно актуальною. Перевірки, які зараз йдуть по всій країні, свідчать: багато ТРЦ, шкіл, дитячих садків та лікарень працюють з порушенням вимог пожежної безпеки. Тому впровадження е-сервісів є актуальною подією, - зазначив Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін.