Запорізькі медики радять, як запобігти гострим кишковим інфекціям

14.06.2018 09:30

Літо – сезон, коли ризики захворювання на гострі кишкові інфекції максимально загострюються. Підвищена температура повітря, початок пляжного сезону, багато фруктів та овочів – це фактори, які впливають на рівень захворюваності. Отже необхідно дотримуватися особливих правил гігієни, щоб уберегтися від лікарняного ліжка.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) є одними з найбільш поширених в усьому світі інфекційних захворювань людини. Це пояснюється величезною кількістю збудників захворювань у навколишньому середовищі і відповідно великою ймовірністю попадання їх у воду та їжу, через які і відбувається зараження людей. Збудники кишкових інфекцій мають здатність довго зберігатися в навколишньому середовищі, що не лише призводить до збільшення ризику зараження людей, але й у ряді випадків сприяє поширенню інфекцій на значних територіях.

Механізм передачі інфекції - фекально-оральний, при якому збудник з кишечника хворого чи носія інфекції потрапляє у зовнішнє середовище, потім через рот у шлунково-кишковий тракт здорової людини і викликає захворювання. У людини з’являється слабкість, головний біль, відсутність апетиту, нудота, блювання, болі в животі, рідке випорожнення, інколи з домішками слизу і крові, підвищена температура.

В разі настання шлунково-кишкових розладів треба негайно звернутися до лікаря, не вдаючись до самолікування. Лікування кишкових інфекцій має проводитись суворо індивідуально, комплексно, із застосуванням найдоцільніших засобів та методів.

Додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук, —запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Важливе значення в профілактиці гострих кишкових захворювань має виконання санітарних правил приготування й зберігання їжі. Фактором передачі кишкових інфекцій може бути вода відкритих водойм, забруднена нечистотами, що змиваються з поверхні ґрунту атмосферними опадами.

Слід пам’ятати: тільки чітке дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями.

Департамент охорони здоров’я міської ради попереджає, що хворобі легше запобігти, ніж лікуватися від неї.