Запоріжців закликають долучитися до шляхетної справи рятування життя

13.06.2018 15:30

14 червня – Всесвітній день донора крові. З початку року в Запоріжжі донори здали майже 1000 літрів крові.

Всесвітній день донора крові — міжнародний день, який щорічно відзначається 14 червня. П’ятдесят восьма сесія Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, відзначаючи позитивний ефект проведення у 2004 році, в цілях сприяння добровільному і безкоштовному донорству крові прийняла 23 травня 2005 року резолюцію про проведення Всесвітнього дня донора крові. У цей день в 1868 році народився Карл Ліндштейнер, австрійський лікар, імунолог, який отримав в 1930 році Нобелівську премію за відкриття груп крові людини.

Мета проведення Всесвітнього дня донора крові - вшанування людей, що добровільно здають кров, а також стимулювання людей до здорового способу життя.

Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Щоб підтримувати достатні запаси крові для всіх пацієнтів, які потребують переливання, у м.Запоріжжя функціонують відділення трансфузіології КУ «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги м.Запоріжжя» та КУ «Міська багатопрофільна клінічна лікарня №9», де можна здати кров.

У відділеннях трансфузіології міста Запоріжжя у 2017 році здали кров 4635 осіб, заготовлено більше 2200 літрів крові. За 4 місяці 2018 року – 1564 людини стали добровільними безоплатними донорами, заготовлено майже 1000 літрів крові.

Стати донором може будь-яка здорова особа у віці від 18 до 60 років і вагою не менше 45 кілограмів. Регулярна здача крові йде на користь і самій людині - запускається процес оновлення організму, стимулюється імунітет. Донору проводиться безкоштовне обстеження, після дачі крові передбачено звільнення від роботи або навчання.

Пам'ятайте: ваша кров може врятувати не тільки чиєсь здоров'я, а й життя.

Департамент охорони здоров'я міської ради закликає мешканців міста підтримати Всесвітній день донора крові. Поділіться життям - здайте кров!