Якщо вкусив комар: що потрібно знати

22.06.2018 09:25

З настанням теплої пори року частішають випадки укусів комарами та іншими дрібними комахами. Їх укуси здатні викликати достатньо важкі алергічні реакції.

Комари поширені на всій території планети, зустрічаються біля слабо проточних водойм, у вологих місцях в приміщеннях для тварин, у затінених місцях житла людини та через укуси здатні передавати інфекційні захворювання, зокрема, малярію, енцефаліт, дирофіляріоз, геморагічні лихоманки, жовту лихоманку. Про це необхідно знати, особливо при поїздках в інші країни, перш за все з жарким і вологим кліматом.

На місці укусу часто виникає місцеве запалення - приблизно через годину після укусу, спричиняючи на шкірі опуклість до сантиметра в діаметрі. Місце може свербіти протягом кількох днів та інколи навіть кровоточити. Зазвичай свербіж і невеликий набряк проходить за добу. Якщо з'явилися симптоми алергії - підвищення температури тіла, слабкість, поява кропив’янки, утруднення дихання, нудота - негайно зверніться до лікаря.

Щоб запобігти укусів, бажано уникати місць скупчення комах, носити максимально закритий одяг, не користуватися солодкими ароматами при виході на вулицю (парфумами, кремами), використовувати фумігатори.

Якщо вберегтися від укусів не вдалося, необхідно протерти місце укусу нашатирним спиртом або розчином питної соди (1/2 чайної ложки на стакан води), що допоможе зняти набряк і свербіж.

При підозрі, що вас вкусив малярійний комар, відразу зверніться до лікаря.