Травматизму можна запобігти

23.06.2018 16:17

Дуже часто в домашніх умовах людина зазнає травм. Такі травми називають побутовими. Побутові травми за характером поранення бувають різними: удари при падінні з висоти, опіки, які можуть виникати під час приготування їжі, а також інші ушкодження. Найпоширенішими серед побутових травм є вивихи, переломи, поранення та інш.

При будь-якій травмі порушуються функції пошкодженого органу, в деяких випадках - всього організму. Різні види травм і поранень вимагають різного надання першої і подальшої медичної допомоги.

Наслідки травматизму залежать від ступеня тяжкості і виду ушкодження. Варто зауважити, що більше 30% усіх побутових травм пов’язані із зловживанням алкогольними напоями.

Основним способом профілактики різних видів травм і різного ступеня тяжкості поранень є дотримання правил безпеки. Правила безпеки на виробництві регламентуються галузевою технікою безпеки. У домашніх умовах потрібно дотримуватися нескладних застережних заходів при роботі з гострими, гарячими, хімічно небезпечними предметами. При заняттях спортом необхідно уникати ударів, вивихів, переломів.

У дитячому віці травматизм спостерігається найчастіше. Він охоплює майже 70% від усіх травм. Особливо зростає дитячий травматизм влітку на канікулах, коли діти перебувають вдома самі. Незнання дітьми правил вуличного руху, порушення правил користування транспортом призводить до вуличного травматизму. Безвідповідальність батьків часто приводить до трагічних випадків. Єдиний засіб запобігти таким нещасним випадкам — постійний нагляд за дитиною.

При травмах необхідно звертатися у травмпункти КУ «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги м.Запоріжжя» (вул.Перемоги,80), КУ «Запорізька міська багатопрофільна клінічна лікарня №9» (вул.Щаслива,1) та у заклади охорони здоров’я за місцем проживання.

Департамент охорони здоров’я міської ради нагадує: турбуйтесь про свою безпеку та безпеку дітей, будьте обачливими і обережними, застерігайте дітей від пустощів на балконах, драбинах, деревах, дотримуйтесь правил дорожнього руху.