Запорізькі медики радять, як боротися з гельмінтами

11.07.2018 11:30

Гельмінтоз – інфекційне захворювання, викликане паразитичними черв’ями (глистами), які поселяються в організмі людини.

Дані статистики ВООЗ стверджують, що паразитарними хворобами страждають близько 5 млрд людей у світі, при цьому в Європі уражений кожен третій і з кожним роком ця цифра зростає.

У зв'язку з розвитком туризму, забрудненням води і їжі, надмірним використанням хімікатів і антибіотиків, глисти і величезна кількість інших паразитів (амеб, трихомонад) у великій кількості поширені серед населення. Вони можуть жити в організмі протягом тривалого часу або ж протягом усього життя людини. Деякі види паразитів в організмі людини здатні негативно впливати на самопочуття, стають причиною розвитку важких захворювань. Продукти життєдіяльності гельмінтів викликають загальнотоксичну і алергічну дію.

Паразити потрапляють в організм людини контактно-побутовим шляхом, а також передаються повітряно-крапельним – людина заковтує яйця паразитів разом з пилом і повітрям. У більшості випадків зараження гельмінтами відбувається через недотримання елементарних правил гігієни, споживання в їжу немитих чи погано помитих продуктів харчування, вживання брудної води.

Перші симптоми, за якими можна сказати, що в організмі живуть паразити: алергія, хронічна втома, головні болі, запори або пронос, нервозність, порушення сну і апетиту, темні кола, мішки під очима. Крім того, паразитарні захворювання здатні проявлятися частими простудними захворюваннями: ангінами, синуситами, бронхітами та іншими хворобами.

Профілактика гельмінтозів - це суворе дотримання гігієни. Продукти харчування, які ростуть в землі - овочі, зелень, фрукти, ягоди, гриби, все, що пов'язано з землею вимагає ретельного миття під проточною водою і опіку окропом. Після будь-якого контакту з землею, піском, слід не просто мити руки, а ретельно чистити нігті, краще мати коротко стрижені нігті, особливо дітям.

Не варто їсти погано оброблені рибу і м'ясо (особливо свинину), не можна пити сиру воду, особливо з відкритих водойм.

Проводьте профілактику та лікування гельмінтозів у ваших домашніх тварин.

При виїзді в тропічні країни уникайте вживання в їжу салатів, сирих екзотичних продуктів, купань в прісних водоймах, не ходіть босоніж.