Запорізькі медики попереджають про небезпеку захворювання на ботулізм

17.07.2018 15:00

В Запоріжжі, як і в Україні, знову зафіксовані випадки ботулізму. Без негайного лікування це захворювання призводить до летальних наслідків.

Ботулізм - важке харчове отруєння (харчова токсикоінфекція), спричинене вживанням продуктів, що містять в собі ботулінічну паличку, яка утворює ботулотоксин. Збудник ботулізму є всюди, тобто може знаходитися в кишечнику людей і тварин, у ґрунті чи на будь-якій поверхні. Однак він розвивається і досягає своїх смертельних проявів лише у безкисневому середовищі, наприклад у домашній консервації або у власноруч засоленій рибі. Збудник починає вегетувати, із спори з’являється вегетативна форма, яка і виділяє найсильнішу з усіх біологічних отрут. При вживанні таких продуктів ботулотоксин швидко всмоктується в кишечнику, проникає в кров і розноситься по всьому організму. У хворого з’являється нудота, діарея, характерний біль у животі. Одночасно виникає спрага, сухість у роті, подвоєння в очах. У важких випадках, при ураженні дихальних м’язів, пацієнт відчуває нестачу повітря, тягар у грудях, розвивається дихальна недостатність.

При перших ознаках захворювання після вживання консервованих продуктів, солоної, в’яленої риби, копченого окороку домашнього приготування тощо необхідно терміново звернутися за спеціалізованою медичною допомогою. Життя залежить від термінів введення протиботулінічної сироватки.

Аби вберегтися від захворювання, необхідно купувати продукти харчування там, де є жорсткий контроль якості. На агропромислових ринках, у супермаркетах та магазинах, де працюють фахівці, які нестимуть за це кримінальну відповідальність. І, звичайно, бути вкрай обережними з домашньою консервацією та солінням риби.

Департамент охорони здоров’я Запорізької міської ради попереджає, що хворобі легше запобігти, ніж лікуватися від неї.