28 липня - Всесвітній день боротьби з гепатитом

23.07.2018 12:45

Щорічно 28 липня Всесвітня організація охорони здоров'я відзначає Всесвітній день боротьби з гепатитом, заснований Всесвітньою асамблеєю охорони здоров’я в 2010 році.

Гепатит – це запалення печінки вірусної етіології, характеризується значним поширенням, важким перебігом, ускладненнями з переважним ураженням печінки. Наразі вивчено і описано кілька вірусів, здатних викликати вірусний гепатит. Різні віруси і, відповідно, викликані ними гепатити прийнято позначати буквами (А, В, С, D, E і так далі).

Гепатит А - це хвороба печінки, що викликається вірусом типу А. Інфікування може викликати блискавичний гепатит (гостру печінкову недостатність), який часто є смертельним. Інфікування відбувається при споживанні забруднених харчових продуктів або води. У сім'ях це може відбуватися через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для членів сім'ї. Зростання захворювання припадає на літньо-осінній період.

Симптоми гепатиту А можуть включати підвищену температуру, нездужання, втрату апетиту, діарею, блювоту, неприємні відчуття в животі, потемніння сечі, жовтушність шкіри і очних білків.

Імовірність розвитку важкої форми вище в літньому віці. У інфікованих дітей у віці до шести років зазвичай не спостерігаються помітні симптоми, і лише у 10% розвивається жовтяниця. Серед дітей більш старшого віку і дорослих людей інфекція зазвичай призводить до появи більш важких симптомів, а жовтяниця розвивається більш ніж в 70% випадків захворювання.

Точний діагноз можна поставити шляхом виявлення в крові специфічних для даного гепатиту антитіл.

Майже всі люди повністю одужують від гепатиту А з довічним імунітетом. Однак незначна частина людей, інфікованих гепатитом А, може померти від блискавичного гепатиту.

Специфічного лікування гепатиту А немає. Одужання від симптомів, викликаних інфекцією, може відбуватися повільно і займати кілька тижнів або місяців.

Щоб уникнути інфікування вірусним гепатитом А необхідно пити лише чисту воду, ретельно мити посуд, овочі та фрукти, слідкувати за чистотою рук, використовувати індивідуальні рушники, вживати якісні продукти харчування.

Департамент охорони здоров'я міської ради попереджає про необхідність дотримання правил особистої гігієни.