Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування

24.07.2018 10:36

Всесвітній тиждень грудного вигодовування проводиться щорічно з 1 по 7 серпня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я. Приводом для його запровадження стало прийняття у серпні 1990 року Інночетійської декларації ВООЗ і ЮНІСЕФ, спрямованої на охорону, заохочення та підтримку грудного вигодовування. В Україні тиждень грудного вигодовування проводиться з 2001 року.

Метою заходів є популяризація грудного вигодовування як природного та надійного шляху до здорового гармонійного розвитку дитини. Грудне молоко визнане ідеальною їжею для дитини – натуральне, стерильне, тепле, легко засвоюється, захищає від різноманітних інфекцій, алергічних захворювань.

Біологічно активні речовини, що містяться в грудному молоці, допомагають немовлятам швидше подолати пологовий стрес і адаптуватись до умов життя в новому для них середовищі. Вони сприяють кращому процесу травлення, формуванню повноцінної імунної системи.

Впливає грудне вигодовування і на здоров`я матері. Воно сприяє профілактиці мастопатії, пухлин молочних залоз, зменшує ризик маточної кровотечі, запобігає розвитку в майбутньому злоякісних новоутворень матки та яєчників.

Грудне вигодовування - основа становлення близьких, довірливих відносин між матір’ю та дитиною, спосіб їх спілкування, що підвищує здатність дитини до соціальної адаптації. Крім того, грудне вигодовування дає матері більше часу для спілкування з дитиною, вчить краще розуміти немовля, дарує душевний спокій та радість від материнства.

Одним з найважливіших індикаторів успішності виконання програми грудного вигодовування є народження дітей в закладах охорони здоров’я, які сертифіковані Міністерством охорони здоров’я України як «Лікарня, доброзичлива до дитини». В місті Запоріжжя такий статус мають всі пологові будинки та жіночі консультації, в яких створено найкращі умови для успішного грудного вигодовування - 98% немовлят мають природне харчування.

Годування дітей грудного і раннього віку є одним з найважливіших спрямувань в галузі виживання дітей, сприяє їх найкращому життєвому старту, здоровому росту і розвитку, зниженню видатків на охорону здоров’я, дає економічні переваги як для окремих сімей, так і на національному рівні.