Медики попереджають про небезпеку отруєння грибами

26.07.2018 11:45

Департамент охорони здоров'я Запорізької міської ради просять запоріжців бути обережнішими при виборі грибів для їжі. Категорично забороняється вживати гриби, які ростуть в міській місцевості. При перших симптомах отруєння радять дотримуватися конкретного плану дій.

Медики рекомендують не вживати гриби непромислового виробництва. Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що найчастіше причиною проблем є пластинчасті отруйні гриби - перш за все, поганки, які візуально схожі на сироїжки або печериці. До отруєння також можуть привести їстівні гриби, які не пройшли належну термічну обробку або виросли в забруднених територіях або вздовж автомобільних трас.

Першими ознаками отруєння вважаються нудота, блювота, сильний біль в животі, інтенсивна діарея, підвищення температури тіла, слабкість і іноді - галюцинації. Симптоми проявляються через 1-2 години після вживання, іноді - через добу.

Якщо є підозра на отруєння, потрібно терміново викликати швидку допомогу. У період очікування лікарів треба промити шлунок. Для цього випивають 1-1,5 л води і викликають блювоту. До приїзду карети швидкої допомоги рекомендують пити багато води, щоб виводити токсини з організму. Також можна випити активоване вугілля з розрахунку 1-2 таблетки на 1 кг ваги.

Департамент охорони здоров'я акцентує увагу на тому, що лікування потрібно починати якомога раніше, тому що пізні заходи можуть виявитися неефективними.