Що потрібно знати про сказ і як уберегтися від захворювання

01.08.2018 10:42

Сказ (гідрофобія) - гостре інфекційне захворювання, що виникає після укусу зараженої тварини, протікає з важким ураженням нервової системи і закінчується, як правило, смертю.

Сказ відноситься до інфекційних зооантропонозних захворювань вірусної етіології, з передачею інфекції через рану. Не існує території, яка вільна від сказу взагалі. Останніми роками епідемічна ситуація з гідрофобії в Україні погіршилася. Щорічно реєструються від 2 до 5 випадків захворювань сказом серед людей.

Збудник сказу - вірус, який живе і розмножується лише в живому організмі, - в головному і спинному мозку. Велика кількість його накопичується в слинних залозах. Носіями сказу є дикі тварини, головним чином із сімейства собачих (вовки, лисиці, шакали), а також кажани.

Хворі сказом тварини виділяють вірус зі слиною в останні дні інкубаційного періоду та впродовж усього періоду хвороби. Тяжкість клінічних проявів залежить від місця проникнення вірусу в організм, його вірулентності, стану організму людини або тварини. Тривалість інкубаційного періоду залежить від локалізації укусу (обличчя, шия, нижні або верхні кінцівки). У людини інкубаційний період триває в середньому 30-90 днів, найкоротший - 7 днів. Враховуючи те, що вірус у слині з'являється за 7-10 днів до появи клінічних симптомів, спостереження за тваринами, які вкусили людей, проводиться в 10-денний термін.

Успішна боротьба зі сказом тварин може бути за умови спільної взаємодії населення з відомчими службами: ветеринарною, лікувально-профілактичною, санітарно-епідеміологічною, комунальною, з органами внутрішніх справ.

Головним завданням лікувально-профілактичної служби є надання якісної антирабічної допомоги постраждалим від укусів тварин. Необхідно пам'ятати, що тварин, які покусали людей, потрібно ізолювати і вести за ними 10-денний ветеринарний нагляд.

Впродовж 2017 року за антирабічною допомогою до закладів охорони здоров’я міста звернулося 1730 осіб, покусаних чи подряпаних домашніми, бродячими чи дикими тваринами. В поточному році звернулось 792 особи.

Постраждалі від укусів повинні негайно звернутися за медичною допомогою в травматологічні пункти: КУ «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги м. Запоріжжя» (вул. Перемоги, 80), КУ «Запорізька міська багатопрофільна клінічна лікарня № 9» (вул. Щаслива, 1) або хірургічні кабінети за місцем проживання для отримання невідкладної допомоги і вирішення питання про проведення лікувально-профілактичної імунізації. Бажано самостійно промити рану значною кількістю мильної води, край рани змазати 5% розчином йоду, накласти асептичну суху пов’язку і звернутися до лікаря.

Сказу можна уникнути, якщо відразу після укусу людина отримає необхідну медичну допомогу.