Запорізькі медики попереджають про небезпеку укусів бджіл та ос

17.08.2018 12:00

За інформацією департамента охорони здоров’я Запорізької міської ради, останнім часом збільшилась кількість людей, які звертаються за медичною допомогою після укусу бджоли або оси. Підвищена чутливість до осиної і бджолиної отрути зустрічається у одного з 250 чоловік, але летальних випадків від їх укусів утричі більше, ніж від укусів змій.

Для здорової людини укус комахи безпечний, та людям з алергічною реакцією слід уникати нападу ос - особливо небезпечні укуси в область ротової порожнини. Це може відбутися якщо відкусити, наприклад, яблуко або шматочок кавуна, на якому сиділа оса. Такий укус часто призводить до швидкого набряку дихальних шляхів та навіть смерті від задухи.

У період підвищеної агресивності комах необхідно дотримуватись певних правил: не користуватися парфумами з сильним запахом, при появі бджоли уникати різких рухів, бути пильними біля рослин, які квітнуть, відчиняти вікна після заходу сонця, коли всі бджоли і оси повернулись до своїх гнізд.

Лікування укусів бджіл і ос залежить від ступеня тяжкості симптомів. Область укусу необхідно промити водою з милом, після видалення жала охолодити ужалене місце, приклавши примочку з розчином солі або соди (десертна ложка на півсклянки води), прикласти лід. Якщо з'явилися алергічні симптоми (висип або свербіння, почервоніння, лихоманка, утруднене дихання, набряк) - це небезпечний для життя стан, треба негайно звернутися до лікаря. Слід памятати, що алергічна реакція може з'являтися навіть у тих людей, у яких її ніколи не було.

Люди, які страждають від алергічних реакцій, потребують медичної допомоги на ранніх етапах. Будь-яка відстрочка медичної допомоги збільшує ризик ускладнень і важких наслідків.