Запорізькі медики радять як пережити спеку

17.08.2018 12:18

Департамент охорони здоров’я Запорізької міської ради нагадує, що у спекотну погоду, аби уникнути перегріву, слід дотримуватись певних правил. Необхідно вживати більше рідини: води, соків, морсів, кисломолочних продуктів та узвару, - до 2-х літрів на добу. У воду можна добавляти сік лимону. Слід уникати солодких газованих напоїв. Адже коли температура повітря перевищує 30 градусів, організм людини втрачає багато рідини, за добу разом з потом та диханням випаровується до одного літра. Це призводить до загустіння крові і може викликати збій в роботі серцевосудинної системи.

Влітку слід переглянути свій раціон. Бажано відмовитись або зменшити вживання жирних страв, продуктів, що містять тваринні жири, велику кількість солі (чіпси, майонез, консерви, ковбаси, сири тощо). Їх слід замінити на трав’яні прянощі, рослинні жири, овочі, зелень та фрукти. Також краще обмежити вживання картоплі, бананів та мучних виробів, виключити спиртні напої.

Люди похилого віку, які страждають серцево-судинними захворюваннями, повинні мати з собою серцеві препарати, призначені лікарем для постійного прийому або набір ліків для першої допомоги: валідол, нітрогліцерин.

Найпростіший спосіб уникнути перегрівання організму – протирати вологою хустинкою чи серветкою місця пульсації: зап’ястки, внутрішні сторони ліктів, під колінами та за вухами. Такі дії полегшать самопочуття.

В одязі слід надавати перевагу світлим кольорам та натуральним тканинам, прикривати голову капелюхами. Ходити бажано по тіньовій стороні вулиці. Частіше відпочивати і не виснажувати організм садово-городніми роботами, особливо з 11 до 16 години. Цей час не підходить і для засмаги. Краще перечекати в затінку або у приміщенні. Треба бути обережними з використанням кондиціонерів: довге перебування в дуже охолодженій кімнаті або під прямим холодним повітрям може стати причиною захворювань, наприклад, застуди або спазму судин. Кондиціонер треба вмикати на 23-25 градусів.

У випадках появи симптомів перегрівання необхідно звернутися до лікаря або викликати швидку допомогу.