Запорізькі медики попереджають про сальмонельоз

21.08.2018 10:30

Сальмонельоз - поширене інфекційне захворювання, викликане патогенними бактеріями роду сальмонел. Департамент охорони здоров'я Запорізької міської ради попереджає, якщо хто-небудь з членів сім'ї захворів не варто самостійно ставити діагноз, а тим більше лікувати – слід негайно звернутися до лікаря. Сальмонели протягом тривалого часу зберігають життєздатність в організмі і недолікована людина стає їх носієм.

Поширеності і високій частоті викликаних ними спалахів захворювань сприяє живучість цих мікроорганізмів: у землі вони здатні зберігатися 1,5 року, у воді - до 5 місяців. Не менш довго вони живуть у харчових продуктах: в сирах - до одного року, у вершковому маслі, м'ясі та ковбасах - до 4 місяців. Не заважає розвитку бактерій засолка, копчення і вплив негативної температури - в заморожених тушках птахів вони виявлені і після року заморозки. Великий відсоток отруєнь припадає на прийом в їжу необроблених продуктів харчування – м’яса, риби, яєць, салатів.

Особливу небезпеку для людини представляє той факт, що активно розмножуючись в приготовленій страві, сальмонели не змінюють її зовнішній вигляд, смак і запах.

Джерелом інфекції вважається хворий на сальмонельоз або бацилоносій без симптомів захворювання. До іншої людини хвороба передається контактно-побутовим шляхом: через брудні руки, контакти при догляді за хворим.

Клінічні прояви сальмонельозу досить широкі, це можуть бути як важкі, небезпечні для життя септичні форми, так і безсимптомні, коли людина сама не відчуває нездужання, але здатна поширювати інфекцію.

Найчастіше симптоми хвороби з'являються через 12-36 годин після того, як бактерія з їжею потрапляє в організм. Для сальмонельозу характерні різке підвищення температури, біль в області живота, діарея, нудота, іноді блювота. Хвороба становить небезпеку через ризик зневоднення, який особливо високий для дітей та літніх людей – для таких пацієнтів зневоднення може мати важкі форми та становити загрозу для життя. У важких випадках можливий розвиток ниркової недостатності, збільшення печінки і селезінки.

Порушення технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових продуктів харчування, приготування страв особами – носіями інфекції, недотримання правил особистої гігієни, дезінфекційного режиму, організації харчування – все це сприяє виникненню спалахів сальмонельозу.

Департамент охорони здоров'я Запорізької міської ради рекомендує запоріжцям дотримуватись простих правил, що допоможуть вберегти себе та інших від кишкових інфекцій.