Будьте уважні: восени зростає дитячий травматизм

03.09.2018 11:30

Термін «травма» означає порушення цілісності фізіологічних функцій тканин та органів людини, викликане раптовим впливом - зовнішнім або внутрішнім.

Вуличний травматизм - це ушкодження, яких зазнають на вулиці, у дворі, в лісі, полі тощо, незалежно від причини (у тому числі й зумовлені транспортними засобами). За статистичними даними ВООЗ, лише внаслідок автомобільно-дорожніх пригод щорічно в світі гинуть понад 250 тис. людей, а кількість травмованих перевищує 5 млн осіб.

У дитячому віці травматизм спостерігається найчастіше. Він охоплює майже 70% від усіх видів травм. Особливо зростає дитячий травматизм восени, коли діти йдуть до школи. Незнання дітьми правил дорожнього руху, порушення правил користування транспортом призводить до травматизму. Єдиний спосіб запобігти травмам - постійний нагляд за дитиною, особливо малолітньою.

Першу допомогу потерпілому надають на місці події негайно, ще до прибуття бригади швидкої медичної допомоги. Бажано винести потерпілого із небезпечного місця; швидко оцінити його стан (за потреби застосувати штучну вентиляцію легенів і непрямий масаж серця); зупинити зовнішню кровотечу; захистити рани від забруднення (накласти асептичну пов'язку); провести іммобілізацію переломів за допомогою шини та дочекатися бригади швидкої медичної допомоги.

При отриманні травми звертайтеся у травмпункти КУ «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги м. Запоріжжя» (вул. Перемоги,80), КУ «Запорізька міська багатопрофільна клінічна лікарня №9» (вул. Щаслива, 1) та у заклади охорони здоров’я за місцем проживання. Медична допомога у травмпунктах надається безкоштовно за рахунок коштів бюджету міста.

Департамент охорони здоров’я міської ради нагадує: турбуйтесь про свою безпеку та безпеку дітей, будьте обачливими і обережними.