Будьте обережні: укуси всіх павуків токсичні

04.09.2018 16:58

На земній кулі налічується до 40 тисяч різновидів павуків, але більшість з арахнідів безпечні, тому що мають досить слабкі жвала, не здатні прокусити шкіру. Абсолютно всі павуки отруйні: за допомогою отрути вони добувають собі їжу, а за необхідності захищаються. Отрута, яку виділяють залози павука, може бути гемолітична і нейротоксична (паралізує нервову систему).

Спеціалісти департаменту охорони здоров’я міської ради відзначають, дуже важливо вчасно звернути увагу на симптоматику, яка зазвичай проявляється відразу ж після укусу павука, та вжити всі необхідні заходи, щоб уберегти свій організм від інтоксикації. Симптоми після укусів павуків можуть проявлятися нудотою, підвищеною температурою, ломотою в суглобах. Щоб зменшити неприємні відчуття, рекомендується на пошкоджене місце класти холодні компреси або лід, тоді всі наслідки укусу проходять за добу або протягом двох днів. Смертельний результат може бути викликаний тільки алергічною реакцією та анафілактичним шоком.

Небезпечним для людини є укус павука-каракурта і павука-відлюдника. В наших широтах такі істоти зустрічаються рідко, але якщо ви збираєтеся відвідати південні країни, потрібно знати, які наслідки укусу павука можуть бути. Симптоми з’являються через кілька годин або протягом години після укусу. Людина відчуває сильний біль в області ураження, виникає пітливість, з’являється занепокоєння, головний біль, нудота, запаморочення, набряк повік і кінцівок, спостерігається загальна слабкість, ускладнення дихання, спазми, біль у животі.

Першу допомогу при таких укусах потрібно надавати негайно. Постраждалу кінцівку знерухомлюють, перетягують джгутом вище місця укусу і піднімають. Після цього необхідно викликати швидку допомогу. Дуже важливо терміново госпіталізувати дітей, літніх людей та осіб, які страждають алергічними реакціями, гіпертонією, серцевими захворюваннями.

Своєчасне правильне лікування дозволяє повністю позбутися інтоксикації організму після укусу павука. При укусах необхідно звертатися у травмпункти КУ «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги м. Запоріжжя» (вул. Перемоги, 80), КУ «Запорізька міська багатопрофільна клінічна лікарня № 9» (вул. Щаслива, 1) та у заклади охорони здоров’я за місцем проживання.

Департамент охорони здоров’я міської ради попереджає: укус павука є досить небезпечним, тому не варто зволікати, потрібно терміново надати першу допомогу і звернутися до лікаря, тому що у важких випадках все може закінчитися смертю людини.