В Запорізькій дитячій лікарні №5 з’явилися сучасні інкубатори для передчасно народжених дітей

05.09.2018 13:30

В Запоріжжі продовжується реалізація міської програми з підтримки медичних закладів. Так, Запорізька міська багатопрофільна дитяча лікарня №5 нещодавно отримала два нових сучасних інкубатори для передчасно народжених дітей. На ці кошти з міського бюджету виділено 1,2 мільйони гривень. Як працює нове обладнання – сьогодні перевірив заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров.

Відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених КУ «Запорізька міська багатопрофільна дитяча лікарня № 5» на 12 ліжок є єдиним відділенням в місті Запоріжжі, в якому надається екстрена медична допомога новонародженим дітям, у тому числі з тяжкими вадами розвитку, недоношеним з критично низькою масою тіла при народженні (від 500г), та дітям, що потребують екстреної медичної і хірургічної допомоги.

Щороку у відділенні проходять лікування понад 200 новонароджених м.Запоріжжя, з яких близько 44% - недоношені. Діти мають вроджені вади розвитку, гемодинамічні порушення, дихальні розлади, тяжкі вроджені інфекції, тяжкі жовтяниці, пологові травми, вірусні інфекції та інше.

Для підтримання життєдіяльності новонароджених у відділенні функціонують 8 інкубаторів. Більшість з них працюють з 1998-2005 року, і потребують постійного ремонту. Цього року міська влада виділила 1,2 мільйони гривень з місцевого бюджету для купівлі двох нових інкубаторів. Вони значно сучасніші, що дозволяє більш ефективно лікувати дітей.

-  Обладнання тут було вже достатньо зношенним. Близько 10-14 років кувези, які використовувались для виходжування недоношених новонароджених. За допомогою цих пристроїв відтворюються умови, які були у плода в материнській утробі – вологість, температура, спеціальний стан закритого приміщення. Ті кувези , які використовувались, вони функціонально підтримували всі ці можливості, але є технічний прогрес, є нові досягнення в розробці обладнання. Сучасні кувези є більш технологічні, мають автоматичні системи регуляції, моніторингу, стану самого кувезу, є більш зручними у використанні. Більш сучасне обладнання дасть змогу більш ефективно проводити реанімаційні заходи, розповів Андрій Запорожченко, головний лікар КУ «Запорізька міська багатопрофільна дитяча лікарня № 5».

 Загалом підтримка відділення за рахунок запорізького бюджету продовжується вже трерій рік поспіль. Відділення було капітально відремонтоване – згідно всім санітарно-будівельним нормам,  медичним стандартам, із можливістю безперервного інфрачервоного и бактерицидного випромінювання спеціальних ламп. Також за кошти бюджету закупили три апарати штучної вентиляції легенів, шприцеві дозатори, контролюючу апаратуру, відкриті реанімаційні системи. У найближчих планах – докупити ще 4 сучасних інкубатори (кувези).

- Це відділення - найважливіше відділення охорони здоров'я всього міста. Тут наймолодші наші запоріжці отримують допомогу, яка допомагає зберегти їм життя. Тому тут все повинно бути на вищому рівні. Ми для себе поставили завдання - щороку протягом трьох років оснащуємо відділення сучасним обладнанням. Сьогодні обговорили з керівництвом лікарні подальші плани. Я думаю, за майбутні 2 роки ми приведемо це відділення в повний порядок, доукомплектуємо всім, що буде необхідно, - розповів Анатолій Пустоваров, заступник міського голови Запоріжжя.

В цілому Запорізька дитяча лікарня №5 отримує постійну підтримку з міського бюджету. За результатами реалізації міської програми по оновленню матеріально-технічної бази запорізьких медичних установ, протягом 2016-2017 років КУ «ЗМБДЛ №5» дооснащено за кошти бюджету міста сучасним медичним обладнанням на суму понад 15 млн.грн.

- 5 дитяча лікарня є найпотужнішою дитячою лікарнею, і планується в подальшому в Запорізькому госпітальному окрузі бути лікарнею інтенсивного лікування для дітей, то ж потреби тут дуже серйозні. Першочергово влада приділила увагу реанімаційним відділенням. Також профінансовано укомплектування операційних – за останні три роки вони поповнилися лапароскопічними інстументами, стійками і таке інше. Діагностична база також за останні три роки поповнилася сучасними ренгенівськими апаратами, апаратами ультра-звукової, функціональної діагностики. Надалі в наших планах – оснащення діагностичним, реанімаційним обладнанням, кувезами, оснащення відділень, де пацієнти проходять доліковування після серйозних травм, операцій, - проінформувала Вікторія Ушакова, директор департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради.