В Україні зареєстровано декілька випадків захворювання на лептоспіроз

17.09.2018 10:06

Лептоспіроз – це гостра інфекційна хвороба, збудником якої є бактерії роду лептоспіра. Вони можуть довго зберігатися у вологому грунті. Джерелом інфекції є гризуни, промислові тварини, велика рогата худоба, собаки і кішки.

Лептоспіроз передається шляхом зараження через пошкоджені слизові оболонки та шкіру, при купанні у водоймах зі стоячою водою, вживанні сирої води з природних джерел, молока, м'яса, а також при забої заражених тварин. Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – гризунів. Людина від людини заразитися лептоспірозом не може.

Інкубаційний період триває від 4 до 14 днів. Серед симптомів виділяють лихоманку, підвищену температуру тіла, спрагу, почервоніння очей, головний біль, безсоння, відсутність апетиту, біль у м'язах. Клінічна картина лептоспірозу іноді неспецифічна і протікає він під маскою інших захворювань. Необхідно проводити лабораторні дослідження, при яких збудник виявляється в спинномозковій рідині, в крові, сечі.

У разі підозри на захворювання лептоспірозом слід негайно звернутися до лікаря. Рання діагностика лептоспірозу - один з головних критеріїв успішності його лікування.

Департамент охорони здоров'я міської ради нагадує, що запобігти захворюванню можна, виключивши або максимально обмеживши купання в стоячих водоймах. Необхідно охороняти джерела водопостачання від забруднення, вживати тільки кип'ячене молоко, не пити воду з відкритих водойм і захищати продукти від гризунів.