29 вересня - Всесвітній день серця

24.09.2018 14:45

Всесвітній день серця проводиться за ініціативою Всесвітньої федерації серця за підтримки ВООЗ з 2000 року. Це можливість ще раз звернути увагу суспільства на проблему серцево-судинних захворювань, обізнаність населення про правильний спосіб життя для їх попередження і пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від наслідків цих захворювань.

Серцево-судинні захворювання є однією з провідних причин смерті у світі: щороку вони забирають більше 17 мільйонів людських життів. Основні фактори ризику їх розвитку - це артеріальні гіпертензії, підвищений рівень загального холестерину і глюкози в крові, надмірна вага, гіподинамія, недостатнє споживання овочів і фруктів, куріння і стреси.

У 2017 році в м. Запоріжжя зареєстровано 197 859 випадків захворювання на артеріальну гіпертензію, 138586 - на ішемічну хворобу серця, 1063 випадки інфаркту міокарду та 2373 - інсульту. Смертність від інфарктів по місту становить 20,9%, від інсультів – 28,17%.

Нездоровий спосіб життя, який сприяє розвитку серцево-судинних захворювань, найчастіше формується в дитячому і підлітковому віці, тому профілактику слід починати з самого дитинства. В сучасному суспільстві необхідно розвивати і культуру здоров’я, яка включає регулярне медичне спостереження для раннього виявлення захворювань та факторів ризику їх розвитку, навички боротьби зі стресом, прийоми збереження здоров’я в умовах агресивного довкілля і погіршення екологічної ситуації. За даними Всесвітньої федерації серця, у 80 % випадків передчасної смерті від інфарктів та інсультів можна було запобігти біді, якщо вести здоровий спосіб життя, відмовитись від вживання тютюну, контролювати харчування і фізичну активність.

Департамент охорони здоров'я міської ради нагадує, що пройти обстеження у лікаря-кардіолога можна в закладах охорони здоров’я за місцем проживання.