1 жовтня - Міжнародний день людей похилого віку

26.09.2018 14:09

Міжнародний день людей похилого віку відзначається щорічно в усьому світі. Це свято виникло з ініціативи Генеральної Асамблеї ООН у 1990 році. Україна, як повноправний член ООН, підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991 року щорічно відзначає цей день. Відповідно до Указу Президента України від 24 вересня 2004 року 1 жовтня Україна відзначає і День ветерана.

День літніх людей в Україні стосується громадян віком від 60 років. За даними Пенсійного фонду в Україні приблизно 12 млн пенсіонерів.

З віком людина все частіше піддається різним соматичним захворюванням. Найбільш чаcтими є хвороби серця і кровоносної системи, діабет II типу, розлади рухів, погіршення пам'яті та слуху, безсоння, остеопороз, а також зміна психіки (деменція, хвороба Альцгеймера, Паркінсона). Особливої актуальності набувають медико-соціальні проблеми, пов'язані з профілактикою і корекцією захворювань похилого віку.

Факторами ризику для розвитку серцево-судинних захворювань є куріння, підвищений холестерин плазми крові, артеріальний тиск. Все більшого значення набувають надлишкова маса тіла, цукровий діабет, психосоціальний стрес.

Для профілактики розвитку серцево-судинних захворювань і недопущення загострення захворювання необхідно вести здоровий спосіб життя, який включає в себе фізичну активність, підтримання оптимальної ваги тіла, зниження споживання солі до 5 г на добу; дотримання дієти, уникання стресових ситуацій.

Ще одне захворювання літніх людей - остеопороз, обумовлений зниженням рівня кальцію в кістковій тканині, коли при мінімальній травмі або навіть без травми виникають переломи кісток. Профілактика остеопорозу повинна бути спрямована на своєчасне виявлення та усунення чинників ризику захворювання, діагностування та адекватного лікування на ранніх стадіях розвитку хвороби (до виникнення переломів).

Департамент охорони здоров’я міської ради нагадує, що пройти профілактичне обстеження можна в закладах охорони здоров’я за місцем проживання.