10 жовтня - Всесвітній день психічного здоров’я

08.10.2018 10:19

Всесвітній день психічного здоров’я відзначається щорічно 10 жовтня. В Україні цей день відзначають з 1992 року. Він створений за ініціативи ВООЗ, щоб привернути увагу до цієї проблеми та скоротити поширення депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії та розумової відсталості.

Психічне здоров'я має першочергове значення для особистого благополуччя, підтримки здорових сімейних відносин і здатності кожної окремої людини зробити внесок в життя суспільства. За даними ВООЗ, на психічні захворювання в світі страждають більше 450 мільйонів людей.

Зростанню захворюваності сприяють інформаційні перевантаження, політичні й економічні катаклізми в країні, а провісниками захворювань є стреси. Стрес - психічна реакція, особливий емоційний стан організму, який виникає у напружених обставинах. Виникнення і переживання стресу залежить не стільки від об’єктивних, скільки від суб’єктивних чинників, від особливостей самої людини: оцінки нею ситуації, зіставлення своїх сил і особливостей з тим, що вимагається. У стресовому стані людина припускається помилок при розподілі й переключенні уваги, у неї порушується перебіг пізнавальних процесів (пам'ять, мислення), спостерігається розлад координації рухів, неадекватність реакцій, дезорганізація і гальмування всієї діяльності.

Для життя людини, її психічного та фізичного здоров’я, її щастя важливим є вміння долати стреси. До способів зниження вірогідності виникнення стресу відносять додержання режиму раціонального харчування, підтримання себе у гарній фізичній формі, досягнення загальної рівноваги у житті.

Департамент охорони здоров’я міської ради нагадує: здоров’я населення залежить від рівня благополуччя всього суспільства і від його уваги до цих проблем. Будьте уважними один до одного та бережіть власне психічне здоров’я.