Всесвітній день зору

09.10.2018 16:12

Щорічно у другий четвер жовтня відзначається Всесвітній день зору. Цей день покликаний для залучення уваги до проблем сліпоти, порушення зору і реабілітації людей з порушенням зору.

У всьому світі близько 285 мільйонів людей страждають від порушень зору, з яких близько 40 мільйонів вражені сліпотою і 246 мільйонів мають знижений зір. Близько 90% людей, що страждають від порушень зору, живуть в країнах, що розвиваються. На глобальному рівні основною причиною порушень зору є не кореговані аномалії рефракції, а в країнах з середнім і низьким рівнем доходу основною причиною сліпоти є катаракта. За останні 20 років кількість людей, які страждають від порушень зору в результаті інфекційних хвороб, значно зменшилася.

Завдяки сучасному рівню знань і технологій до 80% очних захворювань можна запобігти. У всьому світі порушення зору найбільш поширене серед чоловіків і жінок старше 50 років. Незважаючи на те, що більшість випадків порушення зору серед цієї вікової групи, такі як катаракта, можна лікувати, в деяких частинах світу все ще необхідно докладати зусилля для забезпечення доступу людей до офтальмологічних служб.

Сьогодні захворювання, які раніше вважалися притаманними людям зрілого віку, такі як глаукома і катаракта, дуже часто зустрічаються і у молоді. Адже навіть молоді люди все рідше присвячують вільний час активному відпочинку, проводячи дозвілля перед екраном телевізора. Крім хвороб очей, погіршення зору може виявитися супутнім симптомом пухлин мозку або ускладненням цукрового діабету. Погіршення зору у дітей найчастіше є ознакою нестачі вітаміну А. Крім того, втрату зору у молодого покоління дуже часто провокує безперервна тривала робота за монітором.

Всесвітній день зору – це привід замислитися над загрозою виникнення порушень зору, ефективними заходами реабілітації, але найголовніше – над заходами профілактики здоров'я органу зору. Для того щоб зберегти свій зір потрібно постійно турбуватися про здоров'я очей. Профілактичні огляди два рази в рік необхідні людям, які мають генетичну схильність до розвитку захворювань очей, а також страждають від надмірної ваги, діабету або артеріальної гіпертензії.

Департамент охорони здоров’я міської ради нагадує: пройти обстеження, отримати кваліфіковану допомогу та консультації лікарів-офтальмологів ви зможете у закладах охорони здоров’я за місцем проживання.