13 жовтня - Всесвітній день хоспісної та паліативної допомоги

11.10.2018 14:24

Всесвітній День хоспісної та і паліативної допомоги проводиться щорічно в другу суботу жовтня. У 1982 році Всесвітня організація охорони здоров’я запровадила паліативну допомогу як окремий напрямок медицини.

Організатором Всесвітнього Дня хоспісної і паліативної допомоги став Світовий Альянс паліативної допомоги, куди входять національні та регіональні організації, які підтримують розвиток хоспісної та паліативної допомоги у всьому світі.

Паліативна допомога сьогодні – це комплексний підхід, мета якого – забезпечити максимальну якість життя пацієнта з невиліковним (смертельним) захворюванням і членів його родини шляхом запобігання та полегшення страждань, а також надання психосоціальної та моральної підтримки. Хоспіс є однією з форм паліативної допомоги - це спеціалізована медична установа для догляду за невиліковно хворими людьми в кінці життя.

Цілі Всесвітнього Дня хоспісної та паліативної допомоги полягають у підвищенні інформованості світової громадськості про проблеми хоспісів і допомоги невиліковно хворим людям. Люди повинні мати змогу висловити свої думки про проблему; мати розуміння медичних, соціальних, практичних і духовних потреб людей, які мають невиліковні захворювання, та членів їх сімей; сприяння становленню та розвитку благодійних фондів, здатних підтримувати та розвивати рух хоспісної та паліативної допомоги у всьому світі.

На Першому Національному конгресі паліативної допомоги була прийнята Національна стратегія створення та розвитку системи паліативної допомоги в Україні до 2022 року. В основі Національної стратегії - забезпечення ефективності та доступності надання паліативної допомоги шляхом створення відповідної системи на основі застосування кращих світових практик, міжнародних стандартів та підходів, наукових розробок вітчизняних та зарубіжних фахівців.

У м. Запоріжжі функціонує відділення паліативної та хоспісної допомоги в КУ «Запорізька міська клінічна лікарня № 10». Відділення розраховане на 25 ліжок, будь-який мешканець Запоріжжя може звернутися до міських лікарень та отримати допомогу на безоплатній основі в разі наявності показань. Планується створення хоспісного відділення в КУ «Міська лікарня №8».