16 жовтня - День алерголога

12.10.2018 15:56

Професійне свято лікарів алергологів-імунологів відзначається щорічно в Україні 16 жовтня.

Термін «алергія» вперше був введений віденським педіатром Клеменсом Фон Пірке в 1906 році. Він зауважив, що у деяких його пацієнтів спостерігаються симптоми, які могли бути викликані певними речовинами - алергенами з навколишнього середовища, такими як пил, пилок рослин або деякі види їжі. Протягом довгого часу вважалося, що гіперчутливість розвивається у зв’язку з порушенням функції імуноглобулінів Е, проте незабаром стало ясно, що численні механізми з участю різних хімічних речовин викликають появу безлічі симптомів, раніше класифікованих як «алергія».

В останні десятиліття відзначається виражене зростання захворюваності на алергію і лікарі-алергологи не на жарт стурбовані цими тенденціями.

Лікарі алергологи-імунологи досконало знають імунну систему людини, способи прояви алергічних реакцій, їх симптоми, перебіг, а також методи лікування і профілактики. Постійне самовдосконалення, вивчення нових технологій в роботі є важливим аспектом їх діяльності. Фахівці даної спрямованості мають аналітичний склад розуму, вміють надавати першу необхідну допомогу в екстрених випадках.

Департамент охорони здоров’я міської ради у професійне свято «День алерголога» приєднується до численних привітань на адресу лікарів алергологів-імунологів і бажає їм міцного здоров’я, успіхів у медичній практиці, сімейного щастя і довгих років життя.