16 жовтня - Всесвітній день анестезіолога

12.10.2018 15:58

В цей день, в 1846-му році, американський хірург і стоматолог Вільям Мортон вперше публічно продемонстрував успішне застосування анестезії для створення загального наркозу. В якості анестетика він застосував інгаляцію діетилового ефіру.

Для переважної більшості людей чутливість до болю є істотним чинником, коли мова заходить про необхідну, іноді термінову медичну допомогу, особливо при оперативному втручанні. Перевищення больового порогу при хірургічних операціях для людини може стати фатальним результатом і це спостерігалося протягом багатьох століть.

Одне з перших рішень цієї проблеми запропонував у першому столітті до нашої ери давньогрецький лікар і філософ Діоскорид. Мандруючи разом з римською армією і займаючись медичною практикою, він звернув увагу, що застосування снодійних та заспокійливих ліків, які виготовлялися з мандрагори, дозволяє проводити більш успішні хірургічні втручання, відповідно і шансів на одужання у поранених воїнів ставало більше. Саме він першим і застосував термінологію - «анестезія» - процедура зменшення чутливості тіла або його частин до повної зупинки сприйняття інформації про зовнішне середовище або власний стан.

Прогрес не стояв на місці, пізнання людини в цій галузі призвели до того, що анестезіологія була виділена в окрему гілку медицини, яка зараз невід’ємно супроводжує не тільки хірургію, але і психіатрію, наркологію та інш. Людство суттєво просунулося в пізнаннях медицини і кожна її гілка заслужила окремої уваги та шанування, адже в цілому все це покликане сприяти найдорожчому, що є у людини - збереженню життя.

Зараз в сучасній медицині розрізняють не тільки загальну, але і місцеву та спинномозкову анестезію. Препарати і методологія для проведення анестезії постійно вдосконалюються. Анестезіологи-реаніматологи — лікарі, які зберігають, повертають та продовжують життя людей, захищають та рятують від болю, відновлюють дихання у пацієнтів. Під наглядом цих серйозних і грамотних фахівців навіть найскладніші хірургічні маніпуляції проходять безпечно та комфортно, без тривог і страху.

Департамент охорони здоров’я міської ради вітає всіх анестезіологів-реаніматологів і бажає їм успішної медичної практики, відсутності летальних випадків, дружного і злагодженого трудового колективу, а також здоров’я, радості, благополуччя, родинного затишку.