У Запоріжжі обговорили питання профілактики раку молочної залози

24.10.2018 13:03

До дня боротьби з раком молочної залози у Запоріжжі відбулась конференція «Профілактична онкологія та скринінг в Україні – нова ініціатива». Захід присвячений питанням ранньої діагностики, профілактики та реабілітації хворих на рак молочної залози, доступності сучасної онкологічної допомоги в Запоріжжі і області.

Конференція організована кафедрою онкології ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти» МОЗ України. Серед учасників заходу – лікарі-онкологи, студенти медичних навчальних закладів, Під час заходу завідувач кафедри онкології медичної академії післядипломної освіти, головний експерт-онколог МОЗ України Олексій Ковальов прочитав лекцію стосовно ролі пацієнта, лікаря, держави у профілактичній онкології та скринінгу.

Серед спікерів конференції була також депутат Запорізької міської ради, президент Запорізької міської громадської організації інвалідів «Переможемо рак» Зінаїда Гальчинська. Вона відзначила, що у Запоріжжі проводиться велика інформаційно-просвітницька робота стосовно діагностики та профілактики онкозахворювань, однак необхідно більше уваги приділяти

- У Запоріжжі населення, в основному молоді жінки звертають мало уваги на своє здоров’я та не цікавляться методами профілактики раку молочної заложи. Це підтверджують і результати нещодавньої інформаційної акції, яку організувала Запорізька міська громадська організація «Переможемо рак». Однак необхідно проводити усі можливі профілактичні заходи, зокрема регулярні огляди мамолога, гінеколога, щоб запобігти росту захворюваності. У Запоріжжі є все необхідне обладнання, щоб пройти якісну діагностику та скринінг, – зазначила Зінаїда Гальчинська.

Щорічно від раку молочної залози помирає тисячі людей. Згідно зі статистикою ця недуга займає перше місце серед злоякісних захворювань серед жінок. Найчастіше через пізнє виявлення стає вже неможливим належне лікування.