Запоріжці зможуть безкоштовно отримати окуляри для читання

26.10.2018 13:09

У Запоріжжі працюють декілька програм у сфері охорони здоров’я, спрямованих на соціальні категорії пацієнтів з вадами зору. Зокрема це міська програма лікування катаракти для малозабезпечених категорій населення. Також, у співпраці з німецьким благодійним фондом та ГО Запорізьким міським центром допомоги у Запоріжжі реалізується програма по забезпеченню соціальних категорій пацієнтів окулярами для читання. 7 тисяч пар окулярів вже надійшли до міських центрів первинної медико-санітарної допомоги, та за направленням лікаря їх отримують запоріжці.

Окуляри призначені для пацієнтів з пресбіопією (вади зору, коли людина не може розгледіти маленький шрифт та предмети з близької відстані). Зазвичай такі зміни характерні для людей похилого віку. Як розповіла директор департаменту охорони здоров’я Вікторія Ушакова, програма забезпечення пацієнтів окулярами спрямована в першу чергу на малозабезпечені категорії населення.

- У сімейних лікарів на обліку перебувають пацієнти з віковими змінами зору, які можуть розраховувати на безкоштовні окуляри для корекції. Якість окулярів висока, гарні лінзи, тож це дозволить попередити розвиток серйозних захворювань зору, таких як глаукома тощо, – розповіла Вікторія Ушакова.

Також у Запоріжжі працює міська програма лікування катаракти для малозабезпечених категорій населення. Штучні кришталики купуються за кошти міського бюджету. Також, за рахунок міського бюджету оплачуються витратні матеріали при проведенні операцій. Операції проводяться на базі 3-ї міської лікарні, на високоякісному обладнанні, яке було придбано у 2017 році.

– Ми продовжуємо реалізовувати міські соціальні програми в галузі охорони здоров’я. Сьогодні ми разом з нашими партнерами – ГО Запорізьким міським центром допомоги та європейським донорами зробили важливий крок - маємо змогу забезпечити мало захищені категорії населення окулярами для читання, перегляду телевізору тощо. В основному їх отримають ветерани, пенсіонери. Крім того, важливе досягнення – операції по заміні кришталика, які проводяться за рахунок міського бюджету для соціальних категорій пацієнтів. Минулого року, для оперативного втручання було придбано високоякісне обладнання, – зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

За 9 місяців 2018 року прооперовано 264 пацієнти з катарактою. Програму планується продовжити і в наступному році.