Запорізькі медики радять не затягувати процес вибору сімейного лікаря

01.11.2018 16:10

Процес вибору сімейного лікаря, а також його вплив на розвиток первинної ланки надання медичної допомоги обговорювались сьогодні під час круглого столу з представниками департаменту охорони здоров’я у Агентстві регіональних ініціатив.

Директор департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова розповіла, що на сьогодні половина мешканців Запоріжжя обрали свого сімейного лікаря та підписали з ним декларацію. Сама процедура займає 10-15 хвилин. Найбільше часу пацієнти витрачають на вибір лікаря, в якого вони бажають лікуватися.

– Відповідно до реформи первинної ланки – «гроші йдуть за пацієнтом». Тобто, фінансування надання первинної допомоги відбуватиметься за кількістю укладених декларацій. Бажано обрати сімейного лікаря до кінця року, оскільки з наступного розпочнеться другий етап реформування – зміни у вторинній ланці медичного обслуговування. Тобто без направлення сімейного лікаря отримати безкоштовну консультацію вузького спеціаліста буде неможливо. Заключити договір з сімейним лікарем запоріжці можуть щодня, окрім неділі, в усіх центрах первинної медико-санітарної допомоги, а також в амбулаторіях центрів. Для пацієнтів, які не можуть пересуватися самостійно, відповідальні особи виїжджають додому, – розповіла Вікторія Ушакова.

Пацієнти, які не визначаться зі своїм сімейним лікарем до кінця грудня, мають право на надання безоплатної первинної медичної допомоги тільки при невідкладних станах. Ознайомитися з переліком лікарів та дізнатися детальну інформацію про них можна на сайті департаменту охорони здоров’я, а також в міських ЦПМСД. Спеціальні інформаційні ролики про сімейних лікарів транслюють на спеціальних екранах телевізора в поліклініках.

Фахівці департаменту відзначають, що найбільше пацієнтів, які звернулися до медичних установ з приводу укладання декларацій, були в травні - червні. Зараз особливого ажіотажу немає, тож запоріжців запрошують активніше долучатись до укладання декларацій з сімейними лікарями та звертатись до міських центрів первинної медико-санітарної допомоги, щоб отримувати повний спектр первинних медичних послуг безкоштовно. Все, що потрібно для укладення декларації - паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон. З переліком територіальних закладів охорони здоров’я, які надають первинну медичну допомогу, можна ознайомитись за посиланням.